Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-08/alegerile-parlamentare-anticipate-au-fost-programate-pentru-21-noiembrie-2010-17488.html
Data: Sep 8, 2010 (19:08)

Alegerile parlamentare anticipate au fost programate pentru 21 noiembrie 2010

Precum au relatat jurnaliştilor liderii coaliţiei de guvernământ Alianţa pentru Integrare Europeană, data alegerilor a fost convenită de ei azi. Se preconizează că preşedintele interimar al Moldovei, preşedintele parlamentului Mihai Ghimpu va semna decretul cu privire la dizolvarea parlamentul şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate după ce Curtea Constituţională va da săptămâna viitoare avizul său privind legitimitatea dizolvării actualului parlamentului.

Amintim că Partidul Comuniştilor, cel mai mare partid din Moldova, după eşuarea referendumului constituţional pe problema revenirii la alegerea preşedintelui de către popor din 5 septembrie s-a pronunţat pentru dizolvarea imediată a parlamentului şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. La aceasta a chemat şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Liderii coaliţiei de guvernământ din Moldova au convenit la 6 septembrie să solicite Curţii Constituţionale (CC) constatarea prezenţei circumstanţelor care justifică dizolvarea parlamentului. Preşedintele interimar al Moldovei la 7 septembrie a îndreptat CC un asemenea demers, care va fi examinat pe parcursul a 10 zile.

Amintim că parlamentul Moldovei de legislatura actuală nu a reuşit să aleagă în 2009 preşedintele ţării din două încercări în termenele stabilite şi trebuie să fie dizolvat într-un termen rezonabil. Comuniştii în 2009, deţinând la acel moment 48 mandate din 101, de două ori au blocat alegerea preşedintelui, refuzând să voteze pentru Marian Lupu, candidatul unic al coaliţiei de guvernare, liderul Partidului Democrat, pentru a provoca desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.