Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.09.2010

RL: Ce face un poliţist dacă vrea o diplomă? O cumpără de la o Şcoală Generală din Chişinău

Peste 40 de poliţişti de frontieră din Vaslui sunt suspectaţi că s-au angajat în baza unor diplome false de bacalaureat, obţinute de la o Şcoală Generală din Chişinău.

Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) derulează în prezent un amplu control de verificare a actelor de studii în baza cărora s-au angajat zeci de poliţişti la struc tura din Vaslui a acestui departament. „Controlul a fost dispus de către chestorul Ioan Buda, după ce judecătorii din Huşi au condamnat deja patru poliţişti de frontieră, deoarece au fost depistaţi cu acte false de şcolarizare depuse la dosar. Toţi cei care vor fi găsiţi în această situaţie li se vor întocmi dosare penale şi vor fi destituiţi din funcţie", a declarat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al IGPF.

Poliţiştii de frontieră au depus acte false de studii la dosarul de angajare în 2006, când posturile de sergent din cadrul Inspectoratului din Vaslui au fost transformate în posturi de agent. Pentru a ocupa noile funcţii, sergenţii au fost obligaţi să aibă studii liceale. Mulţi dintre ei erau, însă, absolvenţi de opt clase sau de şcoli profesionale.

Au făcut liceul la o Şcoală generală din Chişinău

Potrivit anchetatorilor, actele de studii false găsite la dosarele celor patru angajaţi provin de la Şcoala Generală nr.35 din Chişi nău. Din acele documente rezulta că poliţiştii de frontieră au ab sol vit două clase liceale la această insti tuţie de învăţământ. Anchetatorii susţin că acest lucru este un fals grosolan, deoarece o şcoa lă generală nu poate elibera documente de absolvire a unor clase liceale. Mai mult, în registrul matricol figurau alte nume în dreptul actelor de studii cu seria şi numărul prezentat de agenţii de frontieră. Conducerea şcolii a precizat că actele de studii nu au fost emise de această unitate de învăţământ, atât ştampila, cât şi semnăturile directorului fiind falsificate. O altă probă la dosarul acuzării celor patru poliţişti de frontieră o reprezintă faptul că, în perioada 1993-1994, când poliţiştii ar fi efectuat studiile la Chişinău, aceştia nu figurau în registrele de ieşire cu destinaţia Republica Moldova. Pentru ancheta lor, procurorii huşeni au cerut ajutorul Procuraturii Generale din Republica Moldova.

Actele false, legalizate de MEC

Actele false de studii obţinute de poliţiştii de frontieră au fost apostilate ulterior de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) din România. Purtătorul de cuvânt al IGPF, Fabian Bădilă, a declarat că „ancheta se desfă şoară inclusiv la MEC". La rândul său, re prezentanţii ministerului susţin că fosta conducere a Cen trului Naţional de Echivalare a Diplomelor a fost demisă, unul dintre motive fiind tocmai certificarea acelor acte de studii.

Din şofer, poliţist de frontieră

Ziarul "Obiectiv" de Vaslui prezintă în ediţia online de ieri traseul unuia din poliţiştii de frontieră prinşi cu acte false: „Neculai Munteanu s-a angajat în 1991 la Poliţia de Frontieră ca mecanic auto şi şofer. La angajare, el a depus acte de studii pentru absolvirea a zece clase şi o şcoală profesională. Munteanu a cumpărat o diplomă din care reieşea că a absolvit clasele a XI-a şi a XII-a la Chişinău, la Şcoala generală nr. 35. Apoi, Munteanu s-a inscris la Liceul Cuza Vodă din Huşi, în anul şcolar 2006-2007, în clasa a XIII-a, pe care a absolvit-o". (RL)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus