Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.09.2010

Macovei: Referendumul din R.Moldova nu este o victorie a comuniştilor

Macovei: Referendumul din R.Moldova nu este o victorie a comuniştilor

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedintele Delegaţiei UE - R. Moldova a Comisiei pentru Cooperare din Parlamentul European, consideră că rezultatul referendumului constituţional din 5 septembrie nu reprezintă o victorie a comuniştilor.

"Factorii de decizie de la Chişinău trebuie să facă o analiză aprofundată a cauzelor care au dus la prezenţa redusă la vot. Cu toate acestea, responsabilitatea de a informa oamenii despre ceea ce înseamna aceste schimbări constituţionale şi a-i convinge să se implice în procesul de vot aparţine actorilor politici", a declarat Monica Macovei, potrivit unui comunicat al PPE.

Europarlamentarul român consideră, de asemenea, că rezultatul referendumului constituţional din R. Moldova "este un semnal pentru elita politică a ţării, care trebuie să găsească împreună o soluţie".

"În niciun caz rezultatul nu ar putea fi interpretat ca o victorie a Partidului Comuniştilor", a subliniat Macovei.

Europarlamentarul român a mai declarat că rezultatele obţinute de guvernul democrat de la Chişinău în primul an de la sosirea la putere au fost printre cele mai bune dintre toate statele din Parteneriatul Estic şi sunt apreciate atât de Parlamentul European, cât şi de Comisia Europeană.

"Facem progrese semnificative în dialogul cu autorităţile moldovene privind problemele care sunt în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. Este important să construim pe baza acestor progrese", a menţionat Macovei.

Potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală, deşi o majoritate covârşitoare a celor care au venit duminică la urne s-au exprimat în favoarea modificării Constituţiei şi alegerii directe a preşedintelui, referendumul nu va fi validat din cauza neatingerii pragului necesar, de o treime dintre alegători. (AmosNews)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus