Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-06/delegatzia-apce-indeamna-r-moldova-sa-organizeze-alegeri-parlamentare-anticipate-in-2010-in-conformi-17444.html
Data: Sep 6, 2010 (21:04)

Delegaţia APCE îndeamnă R.Moldova să organizeze alegeri parlamentare anticipate în 2010 în conformitate cu angajamentul asumat faţă de Consiliul Europei

O delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a observat referendumul constituţional din Republica Moldova la 5 septembrie. Această delegaţie a fost unica organizaţie parlamentară europeană, care a observat referendumul.

Delegaţia consideră că ziua votării a decurs într-o atmosferă calmă şi bine organizată. Cetăţenii care au participat la referendum au avut posibilitatea în general de a-şi face alegerea lor în mod liber. Totuşi, delegaţia regretă prezenţa slabă a alegătorilor la urne. În această situaţie, urmează ca partenerii politici, indiferent de poziţiile politice, să propună soluţii în vederea unei funcţionări mai stabile a instituţiilor statului în interesul general al ţării şi să depăşească divergenţele personale sau politice.

Referendumul este un exerciţiu democratic care nu se limitează numai la ziua alegerilor. Campania pentru referendumul constituţional s-a desfăşurat în contextul crizei politice şi instituţionale, care a urmat alegerile parlamentare din 2009. Delegaţia remarcă efectul negativ asupra campaniei pentru referendum a acuzaţiilor constante lansate de către partenerii politici din ambele tabere responsabili pentru criza politică.

În acelaşi timp, delegaţia de observare menţionează cu satisfacţie că aceasta nu a afectat în mod negativ comportamentul susţinătorilor opţiunilor "pentru" sau "contra" referendum şi nici un caz de violenţă nu a fost înregistrat în timpul campaniei. 

În general, instituţiile responsabile pentru administrarea alegerilor au dat dovadă de profesionalism şi au acţionat în mod transparent. Delegaţia salută eforturile privind îmbunătăţirea calităţii listelor electorale.  Totuşi, probleme semnificative privind acurateţea registrului alegătorilor persistă.

Delegaţia de observare salută eforturile autorităţilor în vederea facilitării participării la vot a cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv a celor de peste hotarele ţării.  

Reflectarea referendumului de către mass media a fost în general echilibrată, prezentând diferite puncte de vedere. Delegaţia APCE remarcă cu satisfacţie progresele în reflectarea campaniei pre-referendum de către mass media.

În opinia delegaţiei APCE, recomandarea unor partide politice de a boicota referendumul a contribuit parţial la neparticiparea unui număr semnificativ de alegători la vot.

Delegaţia APCE subliniază faptul că, spre deosebire de alegeri, în cazul referendumului nu este totalmente interzisă intervenţia autorităţilor în vederea susţinerii subiectului supus referendumului.  Cu toate acestea, delegaţia APCE condamnă cu fermitate toate tentativele de a influenţa rezultatul referendumului de către autorităţi (naţionale, regionale sau locale) prin folosirea campaniei excesiv sau unilateral, sau prin alte mijloace.

Delegaţia APCE îndeamnă Republica Moldova să organizeze alegeri parlamentare anticipate în 2010 în conformitate cu angajamentul asumat faţă de Consiliul Europei de către partenerii politici, în scopul asigurării tuturor condiţiilor necesare pentru exprimarea liberă a voinţei tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Delegaţia aşteaptă ca liderii politici să găsească soluţii pentru depăşirea impasului politic şi constituţional privind alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va urmări atent evoluţiile ulterioare din Republica Moldova prin intermediul procedurii de monitorizare şi va observa alegerile viitoare din 2010.

Raportul complet cu privire la observarea referendumului constituţional din 5 septembrie va fi adoptat în cadrul sesiunii APCE din octombrie 2010 (4 - 8 octombrie 2010) la Strasbourg.