Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
06.09.2010

Adevarul: Capitala fabricilor ilegale de ţigări. Muncitorii din R.Moldova , ţinuţi ca sclavii

Cea mai mare reţea de producţie de tutun de contrabandă din ţară, condusă de basarabeni, a fost descoperită în ultimele două luni ascunsă într-unul dintre cele mai sărace oraşe din Moldova, Oneşti. Două fabrici de ţigarete şi încă una în care se procesa tutunul erau pitite în Zona Industrială Rafo din Oneşti.

Capii reţelei de trafic cu ţigări de contrabandă din judeţul Bacău au început să fie „pescuiţi" de oamenii legii de la începutul lui august. „Producătorii", spun oamenii legii, sunt atât cetăţeni români, cât şi cu dublă cetăţenie româno-basarabeană.Din august şi până vinerea trecută, poliţiştii au descoperit şi închis, pe rând, câte o fabrică în care se făceau zilnic cel puţin 20.000 de ţigări de contrabandă marca „Plugaru". În august, la prima descindere, oamenii legii au confiscat 900.000 de ţigarete şi au stabilit că aici se prelucraseră deja circa o mie de tone de tutun. Prejudiciul adus statului, numai de la prima fabrică găsită, s-ar ridica, după cum spun anchetatorii, la 25 de milioane de lei. „Instalaţia de fabricat ţigări a fost montată la sfârşitul lunii noiembrie, dar a fost pusă în funcţiune abia în luna aprilie", a explicat Vasile Oprişan, şeful Poliţiei Bacău.

În acest caz au fost arestaţi patru cetăţeni moldoveni şi s-au confiscat 900.000 de ţigarete, 13.000.000 de filtre, 21.000 de ambalaje pentru diferite mărci de ţigări, 39.000 de marcaje contrafăcute şi alte materii prime necesare procesului de producţie.

Cea mai complexă maşinărie

La ultimele descinderi, cele de la sfârşitul săptămânii trecute, anchetatorii au avut o adevărată surpriză. „Ultima maşinărie de fabricat ţigări pe care am descoperit-o este cel mai complex utilaj identificat până în prezent în România. El permite efectuarea unor operaţiuni de preparare şi pregătire a tutunului, de la pisatul foilor de tunun şi până la introducerea lui în foiţa de ţigară. Este un utilaj de uscare, mărunţire şi tocare a tutunului", a declarat Gabriel Ştefănescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău. De fapt, toate maşinăriile au fost aduse din zona de vest a Europei şi au început să producă ţigări de contrabandă la Oneşti încă din aprilie.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că utilajele erau declarate la intrarea în ţară ca fiind fiare vechi, casate, sau echipamente de-zasamblate de prelucrare a bitumului pentru asfaltare. Valoarea unui astfel de utilaj care dota o singură fabrică ilegală este cuprinsă între 100.000 şi 150.000 de euro. Banii erau amortizaţi în cel mult două săptămâni, spun anchetatorii, prin vânzarea de ţigări.

Muncitorii, ţinuţi ca sclavii

Muncitorii care lucrau în fabricile de ţigări din Oneşti erau cetăţeni din Republica Moldova, femei şi bărbaţi, şi erau plătiţi cu ziua. La fiecare utilaj munceau câte patru-cinci oameni, care nu aveau voie să iasă din clădire. Surse din cadrul anchetei afirmă că doar unul dintre ei avea contact cu cei de afară. „O singură persoană, om de încredere, ieşea în oraş ca să aducă de mâncare, o dată la două zile, şi tot el era cel care scotea pachetele de ţigări pentru a fi încărcate în dube", afirmă anchetatorii.

Fabricile funcţionau în zone izolate, ferite de ochii lumii, însă bine îngrădite cu ziduri din beton înalte de peste doi metri. Erau foste CAP-uri părăsite sau vechi hale de producţie abandonate în zona industrială a municipiului, la ieşire spre Adjud. Utilajele pentru făcut ţigări erau alimentate cu generatoare pe bază de motorină. „Maşinăriile nu erau conectate la curent electric pentru că era atât de mare consumul încât puteau să sară oricând siguranţele.

Ca să nu bată la ochi, au preferat generatoarele pe motorină", au mai spus sursele judiciare. Clădirile erau închiriate prin tot felul de societăţi comerciale fantomă. Pereţii erau bine antifonaţi ca să nu se audă zgomotul făcut de utilaje.

Fiecare fabrică de ţigări, mai spun anchetatorii, era păzită de câte cinci câini rasa ciobănesc-mioritic. Tutunul era adus cu dubele din Republica Moldova şi din Bulgaria, iar toate timbrele erau realizate la imprimantă.

14 persoane, reţinute

În urma descinderilor din ultimele două luni, poliţiştii au reţinut 14 persoane, sub acuzaţia de comitere a infracţiunii de fabricare de produse accizabile în afara vreunui depozit fiscal şi contrabandă, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fabricile puteau produce şi muniţie

Cele trei fabrici ilegale de ţigări din Oneşti, spun specialiştii în arme şi muniţii, erau o adevărată bombă cu ceas. În orice moment, susţin surse judiciare, maşinăriile puteau fi adaptate astfel încât să poată produce cartuşe de calibrul 7,62 milimetri pentru pistoale-mitralieră de tip Kalaşnikov. „Dimensiunile unui astfel de cartuş sunt identice cu cele ale unei ţigări obişnuite. Practic, maşinăriile puteau produce în loc de ţigări muniţie", au declarat pentru „Adevărul" surse dintre anchetatori.

Fără expertize

Specialiştii în arme şi muniţii consultaţi de reporterii „Adevărul" afirmă că dimensiunile unui cartuş folosit pentru pistolul-mitralieră Kalaşnikov are aceleaşi dimensiuni cu o ţigară obişnuită. Ei mai susţin că acest lucru este ştiut încă din al Doilea Război Mondial, când unele gloanţe folosite de nemţi erau făcute în fabricile de ţigări. „Şi gloanţele pentru pistolul Carpaţi s-au făcut la fabrica de ţigări cu acelaşi nume", au mai adăugat acelaşi surse din anchetă.

Totuşi, Vasile Oprişan, şeful Poliţiei Bacău, susţine că ancheta nu va merge pe varianta că utilajele de fabricare a ţigărilor urmau să se transforme în cele de producere a gloanţelor. „La Oneşti s-au găsit doar tutun, foiţe şi timbre de ţigări. Nimic altceva", a explicat Vasile Oprişan. Cele trei fabrici din Oneşti nu sunt singurele de pe teritoriul ţării. Anchetatorii spun că numărul acestora s-ar ridica la peste zece, dintre care unele mobile.

Descinderi la vila unuia dintre traficanţiAncheta în cazul ţigărilor de contrabandă a făcut primele „victime" la 20 iulie 2010, la Târgu Ocna, oraş aflat la 12 kilometri de Oneşti. Aici, spun surse din rândul anchetatorilor, a fost găsit unul dintre cei care comercializau ţigaretele produse ilegal în cele trei fabrici-fantomă de la Oneşti. Atunci, primii „săltaţi" de anchetatori au fost Victor Bodea şi concubina sa, Liliana Laslău. Ei au fost acuzaţi de trafic cu ţigări de contrabandă şi spălare de bani.

Transportau ţigări cu o Dacia veche

Tot atunci, poliţiştii băcăuani au percheziţionat, pe lângă vila lui Bodea, şi garajul său, de unde au fost ridicate sute de cartuşe de ţigări cu timbru fals. Oamenii din localitate afirmă că Liliana Laslău era cea care transporta ţigările la mai multe magazine de pe Valea Trotuşului.

Femeia le încărca într-o Dacia veche, iar numerele de înmatriculare erau schimbate la fiecare transport. Locul preferat de întâlnire cu unii comercianţi de ţigări era la salcia din faţa Bisericii „Sfinţii Voievozi" din Târgu Ocna.

Cu doar câteva luni înainte de începerea descinderii, Romeo Ursu, poliţist din acelaşi oraş, a fost dat afară din serviciu după ce a fost oprit în trafic, iar în portbagajul maşinii sale au fost găsite mii de pachete de ţigări destinate lui Bodea. La rândul său, Victor Bodea a fost descoperit de agenţii de la Rutieră cu portbagajul plin de ţigări netimbrate. El a încercat să „o dea la pace" cu oamenii legii, afirmând că are relaţii până la vârful Poliţiei Bacău. Cu toate acestea, Bodea a fost amendat şi i s-a confiscat marfa. Surse judiciare afirmă că în dosarul ţigărilor de contrabandă de pe Valea Trotuşului sunt implicate persoane importante din poliţie şi din administraţia locală.

Cunoscuţi ai celor doi traficanţi de ţigări, Victor Bodea şi concubina sa, spun că aceştia foloseau drept paravan Dacia veche. „I-am văzut de mai multe ori pe Bodea şi pe femeia lui cum se întâlneau cu tot felul de patroni de magazine cărora le livrau baxuri de ţigări. Maşina de transport era veche, ca să nu dea de bănuit. Ei au un Audi Q7 şi un Audi A4", a declarat pentru „Adevărul" un vecin de-al lui Bodea. (Adevarul)

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus