Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-03/referendum-in-r-moldova-modalitatea-de-alegere-a-presedintelui-da-startul-bataliei-electorale-la-chi-17403.html
Data: Sep 3, 2010 (23:50)

Referendum in R. Moldova: modalitatea de alegere a presedintelui da startul bataliei electorale la Chisinau (Analiza HotNews.ro)

Moldovenii sunt chemati la urne duminica, pentru a decide prin referendum modificarea articolului 78 din Constitutie privind alegerea sefului statului. Optiunile: intre o alegere directa sau de catre parlament. Referendumul este doar primul pas dintr-o serie de evenimente electorale care vor urma. Ce se va alege cu AlE dupa alegeri? Care vor fi confruntarile politice majore? Cine e preferatul Moscovei? Dar al Occidentului sau/si al Romaniei? HotNews.ro a incercat sa gaseasca raspunsurile la aceste intrebari cu trei analisti politici de la Chisinau: Igor Botan, Cornel Ciurea, de la IDIS "Viitorul", si Bogdan Tardea.

Referendumul - expresia neincrederii existente intre opozitie si putere

Republica Moldova se afla intr-o criza constitutionala de un an si jumatate, dupa alegerile care au adus la putere o alianta democratica, pro-europeana. Imposibilitatea de a alege presedintele de catre Parlament a dus la necesitatea schimbarii Constitutiei, mai precis a articolului care stipuleaza modalitatea de alegere a sefului statului - articolul 78 -, insa o intreaga dezbatere s-a dus pe modalitatea in care sa se intample asta.

Referendumul a fost varianta finala, iar duminica, 5 septembrie, moldovenii vor merge la urne sa spuna daca vor sa isi aleaga direct presedintele. S-a argumentat ca Moldova - la fel ca fostele republici sovietice si tarile din Europa de Est - nu au experienta democratica necesara referendumurilor, ca electoratul nu are acest exercitiu democratic si nu este niciodata pe deplin informat sa voteze in cunostinta de cauza.

Igor Botan a fost unul dintre politologii moldoveni care nu au vazut oportuna aceasta varianta de modificare a Constitutiei:

Bogdan Tardea arata, la randul sau, ca doar o mica parte din electorat ia, de fapt, decizia de modificare a Constitutiei.

O alta opinie are expertul de la IDIS "Viitorul", Cornel Ciurea, care crede ca acest context politic in care se afla Moldova de un an si jumatate a crescut interesul electoratului pentru referendum, cetatenii fiind bine informati despre ce e vorba.

Campania pentru prezidentiale a inceput odata cu aceea pentru referendum

Campania pentru referendum nu a fost decat o pre-campanie electorala pentru prezindetiale si parlamentare, liderii partidelor mergand si pe ideea de a se promova pentru batalia electorala care va urma.

Bogdan Tardea spune ca "s-a observat foarte clar campania prezidentiala".

Aceasta concentrare pe lider are o explicatie, din punctul de vedere al politologului Igor Botan: "Politicienii nostri, noua generatie care vine in politica pentru cinci-sase cicluri electorale de cate patru ani, au recurs la artificii politice pentru a se promova si merg pe ideea ca intreaga noastra cultura politica patriarhala, parohiala, invechita impune existenta unui tatuc, o persoana care sa tina toate parghiile statale in mainile sale si promoveaza politici".

Cornel Ciurea remarca pregatirea in teritoriu a partidelor politice din Moldova, o pregatire pentru alegeri, mai degraba decat doar pentru referendum:

Care va fi viitorul Aliantei pentru Integrare Europeana?

Este intrebarea care apare firesc avand in vedere componenta destul de eterogena si rivalitatile dintre lideri. Mihai Ghimpu a spus intotdeauna ca este esentiala pastrarea AIE, dar in viitoarele alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate solutia aleasa va fi ca fiecare partid sa mearga pe cont propriu. Vor purta adversarii manusi de catifea in confruntarile din campania electorala, astfel incat sa fie posibila regruparea lor in cadrul AIE?

In acest moment, prin declaratiile liderilor, startul confruntarii a fost dat. Principala confruntare va avea loc pentru presedintie, intre Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, si Vlad Filat, premierul actual si lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Lupu l-a acuzat pe Filat de tradare si de faptul ca ar fi in spatele scandalului Mafia, care il incrimineaza pe liderul democrat.

Ar fi posibila, dupa alegeri, crearea unui bloc de centru-stanga, adica o plecare a lui Lupu din cadrul AIE? Sau o alianta a altor partide din actuala alianta la guvernare cu opozitia, adica Partidul Comunistilor? Asta depinde de mai multi factori, cred analistii politici, dar principalul factor este renuntarea lui Voronin la conducerea PCRM, putin probabila in viitorul apropiat.

Politologul Igor Botan crede ca AIE este subminata de batalia pentru presedintie.

Pe de alta parte, Cornel Ciurea nu crede ca toata confruntarea electorala va fi atat de dura incat sa nu permita o realiere a vechilor parteneri aflati la guvernare. Dar, spune expertul IDIS "Viitorul", nu numai confruntarea Lupu-Filat este dura, ci si cea pe dreapta AIE, intre Ghimpu si Filat.

In infruntarea Lupu-Filat, primul pare favorit, spune politologul Bogdan Tardea, vorbind pe cifrele sondajelor de opinie si mergand pe logica potrivit careia o parte din electoratul lui Voronin, care sta bine in sondaje, ar vota cu Lupu.

Cine este preferatul Rusiei? Dar al Occidentului?

Tardea vorbeste despre presiuni externe care ar putea fi exercitate. In aceste conditii si mai ales in contextul in care R. Moldova pare un teritoriu de confruntare pentru influenta intre Occident si Federatia Rusa, apare intrebarea cum se manifesta cele doua parti in confruntarea electorala de la Chisinau, care sunt favoritii fiecareia dintre ele.

Lupu pare favoritul Rusiei, in timp ce Filat este sprijinit de Occident. Mai mult, s-a scris la Chisinau ca intalnirea de la Iasi dintre presedintele Basescu si premierul Vlad Filat a fost indiciul clar al preferatului Vestului. Basescu insa ar fi fost pus intr-o situatie dificila, intrucat a trebuit sa "il imbratiseze" pe Filat, in conditiile in care are o relatie mai mult decat buna cu pro-romanul Ghimpu. Subtilitatile, insa, le dezleaga politologii.

Cornel Ciurea crede insa ca sprijinul lui Basescu pentru Filat va merge atat de departe pentru a renunta la simpatia lui pentru Ghimpu.

Politologul Igor Botan da o interpretare proprie intalnirii Basescu-Filat de la Iasi, aratand ca ea este raspunsul la intalnirea Voronin-Nariskin. El nu crede ca Rusia are un preferat, dar e sigur ca nu l-ar prefera pe Ghimpu la presedintie.

La randul sau, Bogdan Tardea revine la ideea ca Basescu ar fi avut un preferat si a fost obligat de Occident sa il sprijine pe Filat.

Alegeri parlamentare si prezidentiale simultan sau nu?

Odata validat rezultatul referendumului, ramane sa se stabileasca data alegerii presedintelui si cand  va avea loc dizolvarea parlamentului, pentru organizare de alegeri parlamentare anticipate. O data probabila a alegerilor prezidentiale ar fi noiembrie, insa ramane sa se stabileasca daca parlamentarele vor avea loc tot atunci.

Simultaneitatea alegerilor ar putea fi cauzata de dorinta de a zdrobi Partidul Comunistilor, crede politologul Bogdan Tardea.

Expertul Cornel Ciurea spune ca totul e un calcul al partidelor:


Scandalul de spionaj romano-rus are legatura cu alegerile din Moldova?

In mod cert, a spus ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, intr-un interviu acordat la inceputul saptamanii televiziunii publice. Ce spun politologii din Moldova?

Igor Botan: Nu cred in asta, Rusia are parghii destul de puternice pentru a influenta Chisinaul, controleaza practic in totalitate Transnistria, e constienta ca 30% dintre cetatenii Moldovei sunt rusi sau rusofili si au destule posibilitati pentru a mentine in viata politica un partid care sa le exprime interesele. Rusia are parghii foarte puternice comerciale asupra R. Moldova. Scandalul diplomatic Romania-Rusia are doar o legatura tangentiala cu R. Moldova.

Bogdan Tardea: Obiectiv, asistam la lupta dintre doua foste metropole pentru un teritoriu aflat "in disputa". Rusia nu-si retrage trupele pacificatoare, Romania, nu semneaza tratatul de frontiera si tratatul politic de baza, manifesta paternalism politic in relatia sa cu Republica Moldova. Bucurestiul utilizeaza constructii etnocentriste, gen "doua state romanesti", pe cind Rusia speculeaza ortodoxismul ca element ce uneste R.Moldova la "Sfanta Rusie", teza afisata recent de Patriarhul Kiril. Toate aceste lucruri creeaza tensiuni in interiorul R. Moldova, dar si in relatiile Romaniei cu Rusia, care - la fel ca si Bucurestiul - considera Republica Moldova zona a intereselor sale politice vitale. 

Cornel Ciurea: Legatura a fost, pentru ca informatiile pe care diplomatul roman vroia sa le obtina de la rusi viza Transnistria. Aceste confruntari diplomatice ne pun in garda si demonstreaza intetirea luptei geo-politice in regiune. Am devenit un mar al discordiei, disputat atat de Rusia, cat si de Romania. Diplomatia noastra a preferat sa taca, ceea ce a fost cea mai buna optiune. Dar nu a tacut liderul transnistrean, care a spus ca R. Moldova merge intr-o directie gresita, supusa romanizarii progresive si ca Transnistria isi va urma propria cale. Declaratiile facute de domnul Basescu la Iasi au incitat spiritele si nu prea sunt sigur ca asta e cea mai buna modalitate de a intretine o relatie cu R. Moldova.

Sursa: HotNews.ro