Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-01/drapelul-r-moldova-interzis-de-militzia-transnistreana-17350.html
Data: Sep 1, 2010 (14:39)

Drapelul R.Moldova, interzis de miliţia transnistreană

Viceprim-ministrul Victor Osipov a susţinut astăzi un briefing, În cadrul briefing-ului Vicepremierul a comentat incidentul care a avut loc în regiunea de est a ţării, în dimineaţa zilei de astăzi, 1 septembrie, cînd, sub pretextul unei ameninţări cu bombă, trupe ale miliţiei transnistrene au desfăşurat un exerciţiu special în incinta liceului Mihai Eminescu din satul Corjova, iar la începerea careului de 1 septembrie autorităţilor locale şi administraţiei liceului li s-a interzis să arboreze drapelului Republicii Moldova.

Potrivit lui Victor Osipov, au fost semnalate şi alte încercări de a împiedica arborarea drapelului de stat al Republicii Moldova şi intonarea imnului la unele instituţii din stînga Nistrului.

Vicepremierul a mai comunicat că administraţia de la Tiraspol a împiedicat participarea oficialilor de la Chişinău la manifestaţiile dedicate începutului noului an de studii în instituţiile cu predare în limba română din regiune. Astfel, unui deputat al Parlamentului RM i-a fost interzisă trecerea prin punctul de control pentru a participa la careul de la şcoala din Bender, sub pretextul că această deplasare nu a fost coordonată din timp, iar Vicepremierul Victor Osipov a primit refuz la o atare scrisoare expediată în adresa autorităţilor autoproclamatei republici nistrene, în care a expus intenţia de a asista la careul de început de an la liceele din or. Bender şi Tiraspol.

"Sperăm că aceste incidente să nu fie generalizate. Scopul nostru este să ne apropiem de soluţionarea problemelor, nu de a crea noi disensiuni", a comentat Victor Osipov, menţionînd în context faptul că administraţia de la Tiraspol şi-a asumat anumite angajamente, inclusiv în cadrul consultărilor în formatul 5+2, de a crea comisii de lucru care vor contribui la soluţionarea problemelor legate de procesul educaţional în instituţiile de învăţămînt cu predare în grafie latină, informează un comunicat al Executivului.