Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.09.2010

Declaraţia Guvernului R.Moldova în legătură cu marcarea a 20 de ani de la apariţia regimului neconstituţional din estul ţării

Declaraţia Guvernului R.Moldova în legătură cu marcarea a 20 de ani de la apariţia regimului neconstituţional din estul ţării

Guvernul Republicii Moldova dezaprobă marcarea cu fast a celor 20 de ani de la autoproclamarea regimului neconstituţional în raioanele de est ale ţării. Considerăm neavenite şi orice gesturi, care ar încuraja ideea mişcărilor separatiste, create în pragul destrămării URSS. Atunci fosta oligarhie sovietică a organizat în regiunile, unde existau premise, acţiuni de nesupunere faţă de autorităţile republicilor-membre, pentru a împiedica obţinerea independenţei acestora.

Spre regret, puch-urile şi mişcările separatiste au generat conflicte tragice, cele mai de durată fiind în Abhazia, Adjaria, Carabahul-de-Munte, Cecenia, Osetia de Sud, Transnistria... Orice alte explicaţii ale acelor fenomene sunt secundare.

Noile state independente au tratat fiecare în modul său rănile produse de autorii acelor scenarii demente. Şi Republica Moldova a traversat o etapă dramatică în lupta pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale. Însă, după depăşirea ei, autorităţile de la Chişinău promovează exclusiv calea paşnică de reintegrare şi consolidare a statului!

Programul de activitate al Guvernului aprobat în Parlament de Alianţa pentru Integrare Europeană se implementează consecvent, urmărind identificarea unei soluţii politice viabile pentru problema transnistreană şi măsurile de consolidare a încrederii între părţi. În rezultat, reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului se convoacă, practic, lunar, iar formatul „5+2" - trimestrial. A fost reiterat angajamentul de a relansa şi negocierile oficiale pentru soluţionarea problemei transnistrene, întrerupte la începutul anului 2006.

Au fost reactivate Grupurile de lucru comune pentru consolidarea încrederii în diferite sectoare. Unele dintre ele au demonstrat că pot fi obţinute şi rezultate practice, deşi se impun anumite optimizări.
Am avansat şi în elaborarea soluţiilor la un şir de probleme vechi, ce afectează populaţia şi agenţii economici: simplificarea mecanismelor şi căilor de import-export; restabilirea deplină a circulaţiei pe căile ferate; reconectarea reţelelor de telefonie fixă de pe cele două maluri ale Nistrului; asigurarea cu izotopi radioactivi a secţiei de oncologie din Tiraspol şi altele. Suntem gata să sprijinim reluarea procesului de producere în cadrul Uzinei Metalurgice Moldoveneşti, să relansăm trenul de pasageri Chişinău-Odesa, să ajutăm şi în alte cazuri care au un impact asupra vieţii oamenilor în regiune.

În acelaşi timp, aşteptăm răspunsuri constructive şi la întrebările noastre, cum ar fi cele legate de restabilirea condiţiilor normale de funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină, asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor, şi altele. Aceste eforturi pot avea succes cu condiţia că părţile se vor implica efectiv, partenerii externi ne vor sprijini la modul real, iar nivelul de încredere reciprocă va creşte.

Pe acest fundal, proslăvirea unei tentative de divizare, cu demonstraţii militare, este în contradicţie cu eforturile constructive, pe care mizează societatea moldovenească şi comunitatea internaţională.

În ceea ce ţine de eventualii oaspeţi de peste hotare, invitaţi la manifestările de la Tiraspol, Guvernul Republicii Moldova cheamă reprezentanţii altor state să se abţină de la asemenea acţiuni, precum şi de la declaraţii, care ar aduce atingere independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru, contând pe respectarea bunelor relaţii bilaterale şi a principiilor dreptului internaţional.


Chişinău
1 septembrie 2010

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus