Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-08-31/grant-de-90-milioane-euro-pentru-rmoldova-aprobat-de-comisia-inta-a-pe-17330.html
Data: Aug 31, 2010 (20:53)

Grant de 90 milioane euro pentru RMoldova, aprobat de Comisia INTA a PE

Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European (INTA) a aprobat luni un raport al eurodeputatului Iuliu Winkler (PPE/UDMR) ce prevede acordarea unui grant de 90 de milioane de euro pentru Republica Moldova, ţară afectată grav de criza financiară, informează un comunicat de presă.

Documentul a fost adoptat cu 20 voturi pentru, unul împotrivă şi nicio abţinere şi va fi supus votului în plenul PE în 7 septembrie, în sesiunea de la Strasbourg. Banii, care vor veni în 3 sau 4 tranşe, din care două în acest an şi una sau două în 2011, vor ajuta autorităţile de la Chişinău să finanţeze deficitul balanţei de plăţi a ţării şi să acopere nevoile bugetare şi ei vor suplimenta sprijinul acordat deja de FMI şi Banca Mondială. Eurodeputaţii au insistat pe nevoia ca periodic Comisia Europeană să informeze PE asupra modului în care vor fi gestionate fondurile pentru RMoldova şi dacă vor fi respectate principiile eficienţei, transparenţei şi responsabilităţii.

În luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul European şi-a dat votul de susţinere pentru asistenţa macrofinanciară pentru Serbia (credit de 200 de milioane euro), Bosnia (credit de 100 de milioane euro), Armenia (credit de 65 milioane euro şi grant de 35 de milioane euro) şi Georgia (grant de 46 de milioane euro). În luna mai a acestui an, eurodeputaţii au aprobat şi un sprijin macrofinanciar pentru Ucraina în valoarea de 500 de milioane euro (credit), informează Agerpres.