Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.08.2010

Trafic cu uraniu în valoare de 9 milioane de euro

Potrivit MAI, la 15 iunie 2010, Direcţia Investigare a Fraudelor a Departamentului poliţie a MAI, a iniţiat prelucrarea operativă a unui grup criminal organizat care, potrivit informaţiilor acumulate, căutau un canal de comercializare în ţările cu cerere sporită a materialelor radioactive - URAN 238. Materialul radioactiv (1,8 kg URAN 238) a fost introdus în ţară prin contrabandă, iar infractorii intenționau să-l comercializeze la preţul de 9 mln. Euro.

În vizorul poliției au ajuns 7 persoane, toate domiciliate în municipiul Chişinău, din care o persoană, neidentificată la moment, originară din regiunea transnistreană.

Trei suspecți, cu antecedente penale, se află în arestul poliţiei. Anterior aceștea au fost trași la răspundere penală de autorităţile din R. Moldova, F. Rusă şi România pentru diverse infracţiuni, inclusiv şi pentru păstrarea şi comercializarea substanţelor radioactive.

De asemenea, s-a stabilit că 2 persoane din grupare sunt foşti angajaţi ai MAI, actualmente pensionari, deţinând grad special de maior şi locotenent-colonel de poliţie.

În baza materialelor operative acumulate de angajaţii MAI, Procuratura Generală a iniţiat 2 cauze penale, în special în baza art. 248 al 5 lit. b), d) CP (contrabandă) şi 292 al.1 CP (fabricarea, procurarea, prelucrarea, păstrarea, transportarea, folosirea sau neutralizarea substanţelor explozive ori a materialelor radioactive).

Pe parcursul prelucrării operative, au fost efectuate 2 achiziţii controlate a materialului radioactiv, în cantitate totală de 0,075 gr., care au fost expediate pentru expertizare prin intermediul Ambasadei SUA, organelor competente din această ţară.

Ca rezultat, organele competente din SUA au confirmat faptul că, substanţa achiziţionată este un produs radioactiv de model URAN 238.

La data 20 iulie 2010 în municipiul Chişinău, în flagrant delict au fost reţinuţi figuranţii pe dosar, de la care au fost ridicate 1,8 kg de URAN 238.

La examinarea materialului radioactiv au participat 4 experţi străini din SUA, angajaţi a Serviciului Situaţii Excepţionale a MAI, Ministerului Apărării, Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţii Nucleare şi Radiologice.

Au fost efectuate 12 percheziţii la domiciliul şi alte încăperi auxiliare, ce aparţin bănuiţilor. În rezultat, în garajul ce aparţine cetăţeanului Sajin Sergiu, au fost depistate şi ridicate 620 de cartuşe pentru automat AK 74 și pistolul PM; o grenadă de luptă de model F1 cu focos; un pistol confecţionat în mod artizanal şi un revolver; plăci de înmatriculare a mijloacelor de transport, paşapoarte de tip sovietic, facturi fiscale de evidenţă strictă în număr de 3300 buc.

Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţii Nucleare şi Radiologice şi Serviciul Situaţii Excepţionale a MAI, produsul depistat este material radioactiv URAN 238, care poate fi folosit în industria paşnică nucleară, la fabricarea combustibilului pentru staţiile atomo-electrice, reactoare de cercetări, precum şi în scopuri militare la confecţionarea armelor de distrugere în masă, în dependenţă de coeficientul de îmbogăţire.

La solicitarea autorităților moldovene, Centrul Atomic de Investigaţii din Germania urmează să efectueze expertiza specializată pentru a stabili procentul de îmbogăţire și ţara de origine a produsului. Materialul radioactiv a fost depozitat într-un container special și luat sub pază, relatează Serviciul de presă MAI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus