Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.08.2010

Prezentarea rezultatelor Barometrului Socio-Politic realizat de IMAS-INC Chisinau

Prezentarea rezultatelor Barometrului Socio-Politic realizat de IMAS-INC Chisinau

Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău a prezentat astăzi Baromentrul Social-Politic pentru luna august, 2010. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2012 persoane cu vârsta de peste 18 ani, pe întreg teritoriul R.Moldova, cu excepţia Transnistriei. Eroarea maximă de eşantionare este de +/- 2.2%.

Potrivit BOR, "schimbarea" promisă de actuala Guvernare se pare că nu este reflectată şi de percepţiile populaţiei, 82% dintre respondenţi nu remarcă o îmbunătăţire a situaţiei lor economice faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut; nici la capitolul situaţie economică a ţării, lucrurile nu stau mai bine: doar 7% se declară mulţumiţi de situaţia economică de acum din Rep. Moldova. 14% se consideră totuşi mulţumiţi de nivelul lor de trai, nivel ce se menţine la cea mai scăzută cotă din ultimii 5 ani.

Potrivit BOR, PLDM este partidul cu cea mai ridicată cotă de credibilitate (41%), in timp ce PDM produce o altă premieră - egalează cota de credibilitate a PCRM-ului (35%). In comparaţie cu sondajul BSP efectuat de IMAS in luna Aprilie 2010, principalele instituţii ale statului dau mici semne de redresare in privinţa încrederii acordate de populaţie - Guvern (Aprilie 2010 - 35%, August 2010 - 39%), Parlament (Aprilie 2010 - 32%, August 2010 - 37%), Preşedinţie (Aprilie 2010 - 31%, August 2010 - 32%), Justiţie (Aprilie 2010 - 26%, August 2010 - 30%). 73% declară că vor participa la Referendum; având in vedere migraţia externă ţi diferenţele dintre comportamentul declarativ şi cel acţional, estimăm că prezenţa va depăşi 50%; circa 9 din 10 alegători vor vota "pentru" la Referendum.

Guvernul Filat a trecut testul privind măsurile întreprinse in zonele afectate de inundaţii - este singurul capitol la care ponderea respondenţilor mulţumiţi (45%) de activitatea Guvernului o depăşeşte pe ponderea celor ce se declară nemulţumiţi (36%). Chiar şi aici există reversul medaliei: una din trei persoane consideră că s-a urmărit nu numai ajutorarea sinistraţilor, dar s-a pus accentul şi pe obţinerea unor avantaje cu scop electoral. In rest, Guvernul Filat nu a reuşit să convingă majoritatea populaţiei referitor la crearea de noi locuri de muncă (69% nemulţumiţi), repararea drumurilor din republică (66% nemulţumiţi), lupta împotriva corupţiei (63% nemulţumiţi), asistenţa medicală (55% nemulţumiţi), siguranţa publică (53% nemulţumiţi) etc. Peste toate, neînţelegerile din AIE sunt tot mai mult sesizate de populaţie (53% consideră că aceste neînţelegeri sunt prezente in mare ţi foarte mare măsură), iar relaţia cu Rusia s-a înrăutăţit considerabil (53% dintre respondenţi consideră in acest fel in luna august faţă de 27% in luna aprilie a acestui an).

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus