Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-08-23/consiliul-natzional-de-coordonare-a-dezvoltarii-regionale-a-aprobat-56-de-proiecte-de-dezvoltare-a-r-17289.html
Data: Aug 23, 2010 (10:56)

Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat 56 de proiecte de dezvoltare a regiunilor Centru, Nord şi Sud în valoare de circa 1,2 miliarde lei

Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis în cadrul şedinţei din 20 august curent să propună Guvernului finanţarea a 56 de proiecte prioritare de dezvoltare a regiunilor Centru, Nord şi Sud pe parcursul perioadei 2010-2012 din resursele Fondul naţional pentru dezvoltare regională. Decizia a fost luată de membrii Consiliului, care este constituit din miniştri, reprezentaţi ai autorităţilor publice locale, ai mediului de afaceri şi societăţii civile, în baza informaţiei prezentate de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.

Proiectele propuse se încadrează în priorităţile de dezvoltare a regiunilor, care ţin de reabilitarea infrastructurii fizice, susţinerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale, protecţia mediului şi promovarea atractivităţii turistice. Proiectele propuse spre finanţare din mijloace publice au fost selectate de Consiliile regionale de dezvoltare din 135 de propuneri prezentate. Valoarea totală a celor 56 de proiecte preconizate pentru finanţare în perioada 2010-2012 este de circa 1,2 miliarde lei. Implementarea proiectelor va fi coordonată şi monitorizată de către Agenţiile de dezvoltare regională şi Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.

Marcel Răducan, ministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, a precizat în cadrul şedinţei că lista proiectelor de dezvoltare regională a fost inclusă în proiectul Documentului unic de program, ce stabileşte acţiunile preconizate pentru următorii trei ani în scopul implementării obiectivelor de dezvoltare regională a ţării. De asemenea, ministrul a menţionat că Documentului unic de program reprezintă o platformă de negocieri cu investitorii şi partenerii de dezvoltare în procesul de atragere a finanţărilor pentru proiectele de dezvoltare regională.

Conform Legii privind dezvoltarea regională în republica Moldova, Fondul naţional pentru dezvoltare regională este creat din alocaţiile anuale din bugetul de stat, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2010 au fost prevăzute 135,4 mil.lei. De asemenea, în anul 2010, Fondul va fi suplinit cu mijloace financiare în valoare de 1,75 milioane Euro oferite de Guvernul Marii Britanii în baza Memorandumului de înţelegere dintre Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (DFID) şi Guvernul Republicii Moldova, informează un comunicat al Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.