Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.08.2010

Rusia îl acuză pe Traian Băsescu de 'scopuri propagandistice' în relaţia cu R. Moldova

Ministerul rus al Afacerilor Externe a reacţionat, vineri, la declaraţia preşedintelui României Traian Băsescu potrivit căreia interesul Bucureştiului este de a ajuta Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, acuzându-l de "scopuri propagandistice".

"Dacă s-a avut în vedere aflarea pe teritoriul Transnistriei a grupului de militari ruşi, care îndeplinesc o operaţiune de menţinere a păcii, atunci acesta se află acolo pe baza Acordului cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, din 21 iulie 1992", potrivit unei precizări a MAE rus făcută pe site-ul instituţiei la o întrebare adresată de un ziarist rus.

Diplomaţia rusă mai afirmă că misiunea trupei de menţinere a păcii este de a susţine stabilitatea regiunii, necesară pentru rezolvarea problemei. "Cheia către aceasta constă în evoluţia negocierilor în format '5+2', instituit pentru atingerea, cu mijloace politice, a unui compromis în privinţa viitorului statut al Transnistriei şi al garantării acestui statut", adaugă MAE rus.

"Se poate să exagerezi la infinit în scopuri propagandistice pe tema 'ocupaţiei ruseşti', pretinzând chiar rolul de apărător al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

De asemenea, în felul acesta, se poate să-ţi verşi năduful din cauza confuziei spionului român, care şi-a eşuat misiunea de a culege informaţii secrete la Moscova", adaugă MAE rus.

"În orice caz, întrebarea referitoare la scopul unei asemenea insinuări neprietenoase (privind ocupaţia Republicii Moldova) trebuie adresată celui care se ocupă de aceasta", concluzionează diplomaţia rusă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după întâlnirea cu premierul moldovean Vlad Filat, că interesul României este ca Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială.

Întrebat fiind dacă România are interese în Transnistria, Traian Băsescu a răspuns: "România are interesul ca Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a declarat Băsescu. ( AGERPRES)

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus