Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-08-19/int-lnirea-preshedintelui-rom-niei-traian-basescu-cu-primulministru-al-republicii-moldova-vlad-filat-17264.html
Data: Aug 19, 2010 (15:52)

Întâlnirea preşedintelui României, Traian Băsescu, cu primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit joi, 19 august a.c, la Iaşi, cu primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat. La finalul întâlnirii, şeful statului şi primul-ministru al Republicii Moldova au susţinut o conferinţă de presă comună.

Vă prezentăm textul conferinţei:

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua. Am avut o întâlnire informală cu domnul prim-ministru Filat, o întâlnire care a vizat în primul rând o analiză de etapă a ceea ce s-a pus în practică şi stadiul a ceea ce nu s-a finalizat încă din lucrurile stabilite cu ocazia vizitei pe care am făcut-o în Republica Moldova. Sigur, pe această temă am avut o discuţie şi cu domnul preşedinte Ghimpu săptămâna trecută şi am aprofundat discuţia cu domnul prim-ministru Filat. Referirile sunt la faptul că, din înţelegerile realizate, am reuşit să deschidem cele două consulate; legea micului trafic de frontieră este în vigoare şi produce efecte; procesele de acordare a cetăţeniei funcţionează, se accelerează; cele 5000 de locuri promise, o dublare a locurilor alocate tinerilor din Republica Moldova sunt în curs de stabilire - s-a intrat în procesul de evaluare a tinerilor care vor beneficia de cele 5000 de locuri şi, de asemenea, spre marea mea satisfacţie, şi obiectivul de deschidere a unui Consulat al Republicii Moldova la Iaşi este în curs de implementare. Am făcut împreună o analiză a proceselor europene pe care le parcurge Republica Moldova, adică am făcut o analiză a stadiului în care se află acordul de asociere, procesul de acordare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova şi, nu în ultimul rând, o discuţie cu privire la viitorul acord de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Interesul nostru este să ştim unde putem sprijini în aceste procese europene intenţiile Guvernului Republicii Moldova, iar eu, ca reprezentant al României în Consiliul European, am vrut să am o discuţie chiar cu Premierul legată de aceste subiecte. Cam asta, în câteva cuvinte.

Primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat: Am vorbit şi despre interconexiunile pe care urmează să le avem, ale reţelelor electrice, dar şi a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale. Şi un subiect aparte au fost discuţiile vizavi de implementarea eficientă a ajutorului acordat de către România pentru Republica Moldova în reconstrucţia caselor pentru sinistraţi, în urma inundaţiilor pe care le-am avut la Chişinău. În acest sens, eu ţin să mulţumesc domnului Preşedinte, poporului român pentru sprijinul pe care ni-l acordă într-o perioadă atât de complicată pe care o parcurgem. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că etapele pe care urmează să le parcurgem în această toamnă în procesul nostru de integrare europeană, obţinerea foii de parcurs pentru regimul liberalizat de vize, începerea negocierilor pentru obţinerea regimului comerţului liber aprofundat cu Uniunea Europeană, necesită suportul direct al tuturor ţărilor europene şi, în mod special, aşa cum s-a demonstrat pe parcurs, vocea României este foarte importantă pentru noi.

Preşedintele Romaniei, Traian Băsescu: Numai un detaliu, pentru că nu vreau să rămână dubii. Probabil ştiţi că România s-a angajat în interiorul ajutorului nerambursabil oferit Republicii Moldova să răspundă nevoilor de reconstrucţie a circa a 750 de case în Republica Moldova. Procedurile de achiziţie s-au încheiat şi sperăm ca începând cu data de 24 materialele de construcţie să înceapă să fie transportate în Republica Moldova.

Întrebare: Cum comentaţi faptul că francezii îi expulzează pe cetăţenii de etnie romă?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Noi înţelegem poziţia Guvernului Franţei. În acelaşi timp, susţinem fără rezerve dreptul oricărui cetăţean român de a circula liber în interiorul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte însă poziţia Parisului, există şi o responsabilitate a noastră. Dacă vă aduceţi aminte, probleme de acelaşi gen am avut cu Italia şi am reuşit să le rezolvăm eficient, după ce un număr important de poliţişti au fost detaşaţi în Italia. Acelaşi lucru va trebui să-l facem şi în Franţa; solicitarea Guvernului francez a venit. Cu certitudine, înţelegem problemele pe care le creează taberele de romi în jurul oraşelor franceze. Susţinem dreptul oricărui cetăţean de a circula liber în Uniunea Europeană şi vom colabora cu Franţa pentru găsirea unor soluţii convenabile ambelor state şi tuturor cetăţenilor. Aici aş face, însă, o menţiune specială. România a solicitat încă din 2008 realizarea unui program de integrare a romilor la nivel european.

Acest lucru s-a stabilit în Consiliul European, iar Comisia Europeană a avut sarcină ca, până la Consiliul de primăvară din 2009, să prezinte un astfel de program la nivel european. Din păcate, ulterior, au fost state care au considerat că nu este necesar. Iată, ce se întâmplă la Paris este proba că trebuie să avem un program de integrare la nivel european a cetăţenilor de etnie romă, ţinând cont de faptul că nu trebuie să facem confuzie între asimilare şi integrare. Obiectivul nu trebuie să fie asimilarea romilor. Cei care circulă, probabil, sunt din acea categorie de romi nomazi, şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. Toţi cetăţenii europeni au dreptul la păstrarea culturii şi obiceiurilor lor. Deci, România nu vorbeşte de un program de asimilare, ci de un program, într-adevăr, de integrare. Adesea, politicienii se fac că nu deosebesc foarte clar asimilarea de integrare.

Întrebare: Care este poziţia dumneavoastră vizavi de diplomatul Gabriel Grecu?

Preşedintele României, Traian Băsescu: A fost exprimată de Ministerul de Externe.

Întrebare: Domnule Preşedinte, v-aţi întâlnit cu doi din cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Care sunt şansele ca această alianţă să rămână temeinică până la alegeri şi să fie la guvernare (....).

Preşedintele României, Traian Băsescu: De ce credeţi că m-am întâlnit numai cu doi?

Întrebare: Care sunt soluţiile de reabilitare a sistemului sanitar românesc, domnule Preşedinte?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Cred că întrebarea porneşte de la dezastrul de la Maternitatea Giuleşti. Nu aş fi vrut să fac niciun fel de declaraţie pe temă până la terminarea anchetei. Trebuie să încep prin a exprima regretul enorm pe care îl am pentru acest incident şi să exprim public condoleanţele pentru familiile bebeluşilor, şi, în acelaşi timp, speranţa că cei care sunt în viaţă vor fi salvaţi până la urmă; dar este o speranţă. În acelaşi timp, însă, v-aş aduce aminte că, sesizând deficienţele sistemului sanitar din România, în 2007 am instituit o comisie prezidenţială de analiză a sistemului sanitar. Această comisie, formată din specialişti de primă mărime, a elaborat un raport, nişte concluzii şi nişte soluţii. Ceea ce eu fac acum este doar să reamintesc Guvernului că la preluarea guvernării, atât în 2008, cât şi în 2009, am predat Guvernului raportul legat de nevoia de modernizare a sistemului de sănătate. Veţi vedea în aceste zile, probabil, dacă nu aţi văzut încă, ca primă opţiune a tuturor, ideea de subfinanţare. Şi eu nu susţin că sistemul sanitar românesc este suficient finanţat, dar înainte de a discuta de subfinanţare, trebuie să discutăm despre stoparea risipei din sistemul sanitar, un sistem care în 2001 avea o finanţare de un miliard de euro pe an, iar astăzi are o finanţare de peste patru miliarde de euro pe an. Ceva se întâmplă, dacă din 2001 până acum creşterea de patru ori a bugetului nu a avut niciun impact pe sistemul de sănătate. Şi acest lucru trebuie să îl aflăm întâi. Vă mulţumesc mult.

Întrebare: Care este valoarea ajutorului care merge şi ce materiale vor fi trimise în Republica Moldova?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Este vorba de cele 25 de milioane de euro pe care anul acesta Guvernul României s-a angajat să le pună la dispoziţia Guvernului Republicii Moldova. Dacă discutăm despre materiale, sunt toate materialele necesare construcţiei unei case. Nu sunt un specialist, dar vă pot spune cu certitudine că se va trimite ciment, fier beton, BCA, bolţari, uşi, tablă pentru acoperişuri. Nu ştiu dacă şi cuie, dar toate materialele care sunt necesare construcţiei unei case.

Întrebare: Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, spune că îşi asumă el acest succes, că a reuşit să atragă bani. Cum comentaţi dumneavoastră?

Primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat: Meritul este cel al poporului român, şi eu încă o dată vreau să mulţumesc, în numele Guvernului, în numele cetăţenilor Republicii Moldova, poporului român pentru acest sprijin. Iar noi, politicienii, nu facem decât să administrăm această voinţă şi disponibilitatea poporului român, care ne ajută.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Ca să nu aveţi niciun dubiu, aceşti bani sunt din taxele cetăţenilor români. Nu îi dă din buzunar nici Băsescu, nici Boc, nici nimeni altcineva, decât taxe ale poporului român. Deci, este un sprijin acordat de români către românii de dincolo de Prut, cetăţeni ai Republicii Moldova.

Întrebare: (...) persona non grata (...).

Preşedintele României, Traian Băsescu: Nu aş discuta lucruri pe care le-a tranşat MAE.

Întrebare: (...) Are România vreun interes în Transnistria?

Preşedintele României, Traian Băsescu: România are interesul ca Republica Moldova să îşi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu.

Întrebare: Există vreo soluţie pentru a debloca situaţia de la Albiţa, de acum două luni, când 4000 de volume, de cărţi, nu au fost lăsate să treacă la graniţă?

Primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat: Nu cred că putem spune că a fost o situaţie în care nu au fost lăsate. Probabil au fost probleme de procedură. Ori, în Republica Moldova este necesitate de carte românească şi deschidere necesară în acest sens este. Mulţumesc!

Preşedintele României, Traian Băsescu: Vă mulţumim mult. O zi bună!

Departamentul de Comunicare Publică