Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.08.2010

Basescu: Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si recapete integritatea teritoriala

"Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si recapete integritatea teritoriala", a declarat joi presedintele Traian Basescu, dupa o intalnire avuta la Iasi cu premierul de la Chisinau, Vlad Filat. El a raspuns astfel unor comentarii aparute dupa retinerea la Moscova a unui diplomat roman despre care presa rusa sustine ca era in cautarea unor informatii legate de Republica Moldova si Transnistria.

"Interesul nostru este legat de lucrurile in care credem", a spus Basescu adaugand: "credem ca niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu".

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a anuntat ca diplomatul roman Gabriel Grecu, arestat luni la Moscova sub acuzatia de spionaj, ar fi incercat sa obtina informatii militare secrete. Grecu a fost retinut in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit "obiecte specifice activitatii de spionaj". Diplomatul roman a fost declarat "persona non grata" si a fost obligat sa se intoarca in tara.

Komsomolskaia pravda a scris, citand experti rusi, ca serviciile speciale romanesti sustin in totalitate sentimentele nationaliste ale fortelor politice din Republica Moldova. Nu este nici un secret ca tinta de interes a Bucurestiului il constituie teritoriul tarilor limitrofe, care, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa intre pe cale pasnica in componenta Romaniei: este vorba de Moldova, Transnistria, regiunile Odessa si Cernauti, a scris publicatia.

FSB arata ca incepand din 2008 serviciile romane si-au intensificat activitatea sub scutul ambasadei din Moscova. Spionii au incercat sa faca rost de informatiile care ii interesau atat de la cetateni ai Moldovei, cat si de la rusi.

FSB a scris ca Dinu Pistol, predecesorul lui Grecu in postul de Secretar I al departamentului politic al Ambasadei romane la Moscova, care a parasit capitala rusa in 2008, a incercat sa obtina informatii analitice despre Moldova si Transnistria, precum si informatii compromitatoare despre lideri si oameni politici transnistreni.

Pistol, care ar fi fost agent al serviciilor speciale, a incercat deja sa racoleze un cetatean rus care, in virtutea functiei sale, putea intra in poseseia informatiilor de care avea nevoie Bucurestiului privind situatia din Moldova si din Transnistria. (HotNews.ro)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus