Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.08.2010

Pentru cele 79 secţii de votare din străinătate vor fi solicitate 130 mii buletine de vot

Pentru cele 79 secţii de votare din străinătate vor fi solicitate 130 mii buletine de vot

Viceprim-ministrul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a prezentat ieri la şedinţa guvernului o informare despre pregătirile pentru desfăşurarea referendumului la secţiile de votare din străinătate.

Iurie Leancă a relatat că tuturor celor 12 state în care s-a decis, la 23 iulie curent, deschiderea secţiilor de vot în afara misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova li s-a solicitat acceptul prin note verbale. „5 state ne-au acordat răspuns în scris, iar alte 6 au acceptat verbal. Nu am primit încă un răspuns din partea Guvernului Canadei", a spus viceprim-ministrul.

Potrivit vicepremierului, la MAEIE a fost constituit un grup de lucru pentru pregătirea referendumului peste hotare. Pentru cele 79 secţii de votare din străinătate vor fi solicitate 130 mii buletine de vot. Actualmente se efectuează o informare amplă a cetăţenilor moldoveni de peste hotare despre amplasarea secţiilor de vot, despre documentele necesare pentru efectuarea exerciţiului de vot.

Pentru monitorizarea alegerilor şi asigurarea corectitudinii procesului de vot. Organizaţiile internaţionale vor finanţa deplasarea peste hotare a 20 de echipe de observatori din partea ONG din Republica Moldova", a mai spus Iurie Leancă.

Vlad Filat a menţionat în context că opţiunea Guvernului este de a asigura dreptul de vot al concetăţenilor noştri de peste hotare, subliniind totodată că din componenţa secţiilor de vot respective fac parte reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare, inclusiv ai opoziţiei.

În altă ordine de idei, Premierul Vlad Filat a solicitat Serviciului Grăniceri o informaţie privind eliberarea permiselor pentru cetăţenii din cele 374 de localităţi de la frontiera cu Romănia, unde locuiesc cca un milion de cetăţeni. Din aceştia dispun de permise doar 36 mii 763 de oameni.

În cadrul şedinţei Prim-ministrul a solicitat Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Afacerilor Interne şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei să prezinte informaţii operative despre fiecare primărie şi consiliu raional în vederea pregătirii pentru referendumul constituţional din 5 septembrie, anunţă un comunicat al Executivului. 

„Republica Moldova este un stat de drept. Fiecare cetăţean are dreptul să-şi spună punctul de vedere. Dar legea trebuie respectată. Tot mai mult aud că există funcţionari care vor să boicoteze referendumul. Solicit monitorizarea şi documentarea tuturor acestor cazuri, care nu reprezintă altceva decît o infracţiune. Şi orice infracţiune trebuie pedepsită", a spus Premierul.

 

cuvinte-cheie: referendum

Comentarii (0)

 

Related news

Sus