Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.08.2010

Declaratia Procurorului General, Valeriu Zubco lansată în cadrul conferinţei de presă

Declaratia Procurorului General, Valeriu Zubco lansată în cadrul conferinţei de presă

În ultimele zile suntem martorii unor atacuri de discreditare şi şantaj public fără precedent în privinţa persoanei mele şi a colegilor din Procuratură din partea unor persoane dubioase, a unor ,,păpuşari" şi cabotini care fac maimuţării în viaţa publică a Republicii Moldova. 

Este felul în care este înţeleasă astăzi la noi democraţia fără cultură juridică. Grav este că, aceste declaraţii de discreditare, şantaj public şi intimidare din partea lui S. Mocanu, care îmi aduc învinuiri grave, sunt lipsite de temei, logică şi suport probatoriu. În fapt, se creează precedentul, că orişicine poate atenta la onoarea, demnitatea oricărei instituţii sau funcţionar al statului pentru a-şi rezolva interesele şi va avea succes.

Subliniem că toate aceste acţiuni poartă un alt scop decât cel declarat de S. Mocanu  ,,mare patriot al neamului şi singurul luptător cu o întreagă reţea mafiotă infiltrată în structurile de stat". 

Motivul acestui atac din partea lui S. Mocanu este  altul decât cel prezentat public şi anume: cauza penală nr.200802117 pornită în privinţa fiilor Adrian Mocanu şi Roman Mocanu pe motivul comiterii infracţiunii prevăzute de art. 287 alin.(2) lit. b) Cod penal - huliganism şi art. 151 alin. (2) lit. d)  Cod penal vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii.

S. Mocanu a solicitat personal trei audienţe pe acest motiv. În urma celei de a doua  audienţe,  din ziua de luni, 22 februarie 2010, ora 11:00 pe motivul c/p menţionată mai sus, S. Mocanu a declarat că, ,,în cazul în care pe cauza penală pornită în privinţa fiilor Roman şi Adrian Mocanu nu va fi încetată el va folosi alte metode de a influenţă adoptarea unei hotărâri favorabile în caza penală".   (A treia  audienţă, cererea de audienţă semnata de S. Mocanu din 16.06.2010)

La acel moment, am calificat această ameninţare, drept o obrăznicie a unui tată disperat şi nu i-am dat importanţă. Acum suntem convinşi, că pentru S. Mocanu ,,scopul scuză mijloacele". Indiferent de aceasta, c/p continua sa fie instrumentată obiectiv, sub toate aspectele, urmărind adoptarea unei hotărâri legale şi excluderea oricăror influenţări. 

Declaraţiile făcute de Mocanu nu sunt altceva decât o metodă de a influenţa hotărârea care urmează să fie adoptată de către procurori în cauza penală menţionată, declaraţii care sunt mai periculoase decât ameninţarea de deflagraţie a grenadei sau a ,,centurii lui Shahid" cu care am fost ameninţaţi în alte cazuri când sau încercat asemenea presiuni, deoarece prin aceste acţiuni se încearcă  discreditarea, şantajarea şi influenţarea  procurorilor şi a angajaţilor altor organe de drept care îşi fac meseria profesionist, conform competenţelor prevăzute de lege. 

Dacă S. Mocanu se referă la un stat de drept, atunci trebuie să cunoască că într-un stat de drept o persoana care prezumă că i-au fost lezate drepturile, acesta acţionează legal în faţa instanţelor pentru aş-i proteja drepturile, dar dacă S. Mocanu consideră că orice metode sunt bune pentru el în scopul de aşi apăra apropiaţii atunci el însuşi se transformă intr-o persoană care întră în conflict cu legea. Oare, Schiţco Adrian căruia conform raportului de expertiză medico-legală nr.2407/D, traumatism asociat, traumatism cranio-crebral închis manifestat prin comoţie cerebrală, traumatism închis al abdomenului cu lezarea splinei, lezarea rinichiului stâng cu hematom subcapsular, fractura bilaterală a mandibulei în regiunea angulară stânga şi dreapta, care se califică ca leziuni corporale grave   în urma acţiunilor infracţionale a fraţilor Adrian şi Roman Mocanu ca cetăţean ai Republicii  Moldova şi nu trebuie protejat de lege? Oare părinţii lui Schiţco Adrian nu doresc ca această cauză penală să fie instrumentată obiectiv şi legal, iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi.
Am declarat lui S. Mocanu în audienţă şi declar şi astăzi public că Procuratura va adopta o hotărâre legală indiferent de metodele de presiune care le face S. Mocanu sau alţii asupra mea şi a colegilor mei.

Declar cu toată fermitatea, că acest cabotin are scopuri meschine, fiind susţinut de alte personaje care urmăresc obţinerea altor interese personale,  nu doresc schimbări în Procuratură sau nu le convin schimbările care se petrec în Procuratură şi folosesc diferite metode de intimidare a procurorilor, exact ca în perioada comunistă. ( referinţe la Lege)

Putea oare singur Mocanu S. să-şi asume toate urmările acţiunilor sale atât pentru toate persoanele discreditate, cât şi pentru discreditarea Alianţei pentru Integrarea Europeană, înaintea petrecerii referendumului şi alegerilor prezidenţiale ? Desigur, nu! Aceşti ,,păpuşari" şi cabotini fac acest joc politic atât  pentru interesele sale, cât şi pentru a sustrage atenţia cetăţenilor de la activitatea Procuraturii de la  investigarea cauzelor penale în spatele cărora stau liderii politici a Partidului Comunist şi foşti înalţi demnitari publici, cea ce vă propunem pentru a analiza în ordine cronologică următoarele evenimente:

- La 28.07.2010 Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV a PG porneşte urmărirea penală în baza art.241 alin. (2) lit. b) pe faptul practicării ilegale a activităţii de întreprinzător de către factorii de decizie a SRL ,,Extrtemum", care ilegal au organizat activitatea pieţii din str. Calea Basarabiei, 7 şi în urma dării în locaţiune a buticurilor obţineau lunar un venit ilegal de 350000 lei.

-  La 04.08.2010 S. Mocanu organizează conferinţa de presă şi începe o companie de denigrare a imaginii Procuraturii şi a Procurorului General, precum şi a altor persoane şi instituţii de stat formate de AIE motivând că luptă cu aşa numita ,,reţea mafiotică a lui Plahotniuc" infiltrată în structurile de stat.  

-  La 06.08.2010  este emisă ordonanţa de începere a urmăririi penale în baza art. 190 alin.(5) Cod penal privind escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor AO ,,Casa lucrătorilor Învăţământului Public din mun. Chişinău" prin înşelăciune şi abuz de încredere, săvârşită în proporţii deosebit de mari de către reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

-  La 11.08.2010 se organizează conferinţa de presă unde apar alte personaje alături de S. Mocanu, ca Victor Ţopa şi Viorel Ţopa care au făcut averi în perioada guvernării comuniste şi care fac declaraţii mincinoase fără un suport probatoriu.

 
De reţinut pentru ziarişti: Nu poate o instituţie a statului să se autosesizeze în urma tuturor declaraţiilor politice sau provocatoare lipsite de suport probatoriu, care au drept scop reglările de conturi între diferite persoane şi totodată sustragerea atenţiei societăţii şi instituţiei de la activitatea sa.

 Am dorit democraţie şi suportăm împreună urmările înţelegerii eronate a acesteia: încălcăm demnitatea, atentăm la onoare, ne facem propriul joc, etc. Însă toate acestea într-un stat  democratic se soldează, într-un final, cu răspunderea pentru propriile fapte.
Menţionez pentru toţi, că pentru mine nu contează persoana care a comis o faptă infracţională, fie Mocanu, fie Ţopa sau Plohotniuc, toţi sunt egali în faţa legii şi fiecare va răspunde pentru fapta infracţională comisă.

Drept urmare subliniem că,
nu vom permite nimănui: nici celor menţionaţi mai sus şi nici celor care stau în spatele lor, să denigreze imaginea procuraturii şi să demoralizeze procurorii care îşi îndeplinesc cinstit obligaţiunile funcţionale şi nu cedau presiunilor unor personaje care sunt în conflict cu legea. S-au făcut multe lucruri concrete pentru schimbarea imaginii acestei instituţii pe parcursul ultimilor 9 luni şi nu vom admite asemenea acţiuni fără luarea unei poziţii ferme şi a unor acţiuni legale şi prompte.

16.08.2010

cuvinte-cheie: Zubco

Comentarii (0)

 

Related news

Sus