Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.08.2010

Specialişti din Japonia vor realiza o hartă topografică digitală

Conducerea Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale s-a întîlnit, recent, cu reprezentanţii misiunii JICA (Agenţia pentru Cooperare Internaţională a Japoniei) pentru a discuta despre suportul tehnic în formă de grant pe care Japonia este dispusă să-l acorde ţării noastre.

Este vorba despre Proiectul „Creation of Database for Base Map for Development of Naţional Spatial Data Infrastructure", implementat în cadrul Acordului de Cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei. Scopul proiectului este de a elabora o bază de date pentru crearea hărţilor digitale topografice, cu  scara de  1: 50 000, ce vizează organizarea infrastructurii naţionale de date spaţiale.

Anatolie Zolotcov, viceministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale a menţionat că ţara noastră are nevoie de hărţi la scară largă pentru a putea detalia suprafaţa terenului.  Viceministrul a mai prezentat  hărţile elaborate în cadrul Planului General de Amenajare a Teritoriului ţării, specificînd că MCDR este interesat în realizarea unei hărţi la scara de 1: 2 000, care trebuie să includă toate elementele topografice ale terenului, inclusiv şi zonele cu terenuri tasabile, periculoase din punct de vedere al dezastrelor naturale ( cutremure, alunecări de teren şi inundaţii). 

La finalul întrevederii reprezentanţii ambelor părţi au afirmat că dialogul susţinu a fost unul constructiv, convenind în continuare să  menţină relaţii de colaborare pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse în cadrul proiectului.
Misiunea  JICA în Republica Moldova, condusă de dl Hiromichi Maruyama, director al Institutului pentru Dezvoltarea Infrastructurii (IDI) din Japonia,  se desfăşoară în perioada 5-23 august 2010, anunţă Serviciul de presă al MCDR. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus