Trimite e-mail | Printeaza
IT
12.08.2010

Piaţa serviciilor de acces la internet la puncte fixe a crescut, în primul semestru, cu 16,8%

Piaţa serviciilor de acces la internet la puncte fixe a crescut, în primul semestru, cu 16,8%

În primul semestru al anului curent, valoarea pieţei serviciilor de acces la Internet la puncte fixe a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 16,8 la sută şi a însumat circa 245,6 mil. lei, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI - www.anrceti.md) privind evoluţia pieţei date.

Această trend a fost determinat de creşterea vânzărilor efectuate de companiile MOLDTELECOM şi Starnet. Vânzările MOLDTELECOM au sporit cu 19,1% şi au ajuns la circa 175,5 mil. lei, iar ale Starnet - cu 64,3% şi au constituit 29 mil. lei. Cifra de afaceri a celorlalţi operatori de pe această piaţă a alcătuit 41,1 mil. lei. Majorarea volumului de vânzări a fost determinată de creşterea numărului de abonaţi la serviciile de acces la Internet în bandă largă (cu viteză rapidă) şi de diversificarea ofertelor lansate de furnizorii acestor servicii.

Numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet la puncte fixe a crescut, faţă de primul semestru al anului 2009, cu 54,1% şi a ajuns la 235 mii, dintre care 231 mii ( 98,1%) sunt abonaţi la Internetul în bandă largă, iar 4 mii (1,9%) - la serviciile de Internet prin dial-up. Totodată, numărul utilizatorilor Internetului mobil în bandă largă oferit de operatorii reţelelor 3G s-a ridicat la 107,4 mii, iar a celor care utilizează serviciile mobile multimedia - la 2 mil. 171 mii.

Potrivit datelor ANRCETI, cea mai semnificativă cotă pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe - de 70,5% - aparţine SA „Moldtelecom". Companiile „Starnet" SRL şi SA „Orange - Moldova" deţin cote de 12,1 % şi, respectiv, de 4,5%. Restul operatorilor ce activează pe această piaţă deţin împreună o cotă de 12,9 la sută.

Alte date despre evoluţiile pieţei serviciilor de acces la Internet în primul semestru al anului 2010 le puteţi găsi pe pagina electronică a Agenţiei: www.anrceti.md, în compartimentul „Date statistice".

cuvinte-cheie: ANRCETI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus