Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.08.2010

La Chişinău, au fost semnate doua proiecte dintre Banca Mondială şi Guvernul R. Moldovei în sumă de 35 milioane dolari SUA

La Chişinău, au fost semnate doua proiecte dintre Banca Mondială şi Guvernul R. Moldovei în sumă de 35 milioane dolari SUA

Vlad Filat şi Preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick, au semnat astăzi Proiectul pentru Politici de Dezvoltare şi Recuperare Economică şi Proiectul Managementul Calamităţilor şi Riscurilor Climaterice, aprobate recent de Banca Mondială.

Ceremonia de semnare a fost urmată de declaraţii pentru presă.

Vlad Filat a spus că cele două proiecte ce vor fi implementate în Republica Moldova cu suportul Băncii Mondiale sînt extrem de importante.

Premierul a specificat că Proiectul pentru Politici de Dezvoltare şi Recuperare Economică are drept scop asigurarea reducerii cheltuielilor urgente necesare, buna distribuire a asistenţei sociale către cei mai săraci, sporirea cheltuielilor menite întreţinerii drumurilor, păstrarea investiţiilor sociale de scară mică şi canalizarea în mod progresiv a suportului agricol spre investiţiile în gospodăriile ţărăneşti.
„Proiectul Managementul Calamităţilor şi Riscurilor Climaterice este menit să fortifice capacităţile Serviciului Hidrometeorologic de Stat de a prognoza stări atmosferice grave cu ajutorul unui nou sistem radar Doppler, să elaboreze prognoze climaterice/sezoniere şi să îmbunătăţească capacităţile Moldovei în domeniul pregătirii şi răspunsului la dezastrele naturale. Acest proiect este foarte important în condiţiile în care ne-am propus să fim, în viitor mai bine pregătiţi pentru prevenirea inundaţiilor", a precizat Vlad Filat.
Prim-ministrul a mulţumit Băncii Mondiale şi lui Robert B. Zoellick personal, pentru suportul constant acordat Republicii Moldova.
Preşedintele Grupului Băncii Mondiale a spus că pentru el este o mare plăcere să se afle în Republica Moldova, cu atît mai mult că este primul Preşedinte al Băncii Mondiale care vizitează ţara noastră.

„Am venit în Republica Moldova la invitaţia Prim-ministrului Vlad Filat cu care m-am întîlnit la Washington în ianuarie, 2010. Scopul vizitei mele este de a discuta despre reformele demarate de actualul Guvern, reuşitele înregistrate, dar şi provocările care există", a opinat Robert B. Zoellick.

El a spus că ştie că Republica Moldova a fost afectată de criza financiară mondială, dar şi că inundaţiile din ultima perioadă au cauzat mari pagube, menţionînd că Banca Mondială va identifica posibilităţi pentru a ajuta Republica Moldova şi în acest domeniu.

„De asemenea, noi vom ajuta Republica Moldova şi la capitolul integrare europeană. Ştiu că la momentul de faţă ţara Dvs. poartă negocieri privind semnarea unui nou Acord de Asociere. De exemplu, noi putem ajuta agenţii economici locali să întrunească standardele solicitate pentru a-şi putea exporta mărfurile şi serviciile pe piaţa europeană", a precizat Robert B. ZOELLICK.

El a spus că eforturile întreprinse de Guvernul de la Chişinău se fac resimţite, amintind în context de raportul Băncii Mondiale „Doing business", unde Republica Moldova a fost numit drept unul din cele zece state reformatoare. De asemenea, Preşedintele Grupului Băncii Mondiale a specificat că asistenţa obţinută de ţara noastră în valoare de 2,6 mlrd. dolari americani este una foarte importantă şi depinde de Republica Moldova cît de eficient va fi utilizată aceasta.

Robert B. Zoellick a menţionat că susţine reformele demarate de actualul Guvern, precizînd că Premierul Vlad Filat este energic şi îşi doreşte rapid să îmbunătăţească indicatorii economici şi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova. El a specificat că echipa Băncii Mondiale de la Chişinău îl ajută să cunoască realitatea din Republica Moldova şi astfel să fie identificat suportul de care are nevoie ţara noastră, informează Serviciul de presă al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus