Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.08.2010

BERD sprijina modernizarea sistemului de transport public din mun.Chisinau prin acordarea unui imprumut de 5 milioane Euro

BERD sprijina modernizarea sistemului de transport public din mun.Chisinau prin acordarea unui imprumut de 5 milioane Euro

BERD sprijina modernizarea sistemului de transport public din mun.Chisinau prin acordarea unui imprumut de 5 milioane Euro I.M. „Regia Transport Electric" („RTE") pentru a co-finanta procurarea a max 90 de troleibuze noi, in cadrul primului proiect din tara in domeniul transportului public care se axeaza pe imbunatatirea infrastructurii sistemului de transport public din mun.Chisinau.

BERD ofera finantare pentru sprijinirea programului de reforma cuprinzator, initiat de Consiliul Municipal Chisinau.

Venitul din imprumutul BERD va fi folosit de RTE la procurarea a max 90 de troleibuze cu planseu coborat, pieselor de schimb si echipamentelor de intretinere. Costul total al proiectului este estimat la 13.7 milioane Euro, care include investitii in valoare de 13 milioane Euro si asistenta tehnica pre-si post-semnare in valoare de 0.7 milioane Euro pentru RTE si Municipiu.

BERD va sprijini, de asemenea, restructurarea serviciilor din mun. Chisinau, prin oferirea accesului la finantare externa RTE si introducerea unor relatii contractuale dintre Municipiu si RTE in baza unui Contract de Servicii Publice. Contractul de Servicii Publice se va axa pe fiabilitatea si asigurarea calitatii serviciilor.

Proiectul va fi co-finantat din imprumutul oferit de Banca Europeana de Investitii in valoare de 5 milioane Euro si un grant (subventie) in valoare de 3 milioane Euro oferite in cadrul Initiativei UE „Facilitatea de investitii pentru vecinatate". BERD ofera suplimentar subventii de asisten?a tehnica in valoare de 0.7 milioane Euro pentru a sprijini mun. Chisinau in procesul de proiectare si procurare a sistemului de tichete electronice pentru transportul public, elaborarea unei strategii pe termen lung in sectorul transportului public si imbunatatirea cadrului de reglementare pentru integrarea diverselor categorii de operatori de transport public. Aceste subventii de asistenta tehnica vor fi oferite de donatori internationali.

„Prin finantarea modernizarii infrastructurii transportului public si acordarea asistentei mun. Chisinau in reformarea sectorului, BERD va oferi RTE posibilitatea prestarii unor servicii de transport imbunatatite cetatenilor mun. Chisinau, imbunatatirii calitatii transportului de pasageri si eficientizarii mediului", a declarat Jean-Patrick Marquet, Directorul BERD pentru Infrastructura Municipala si Mediu.

Pana in prezent BERD a investit peste 400 milioane Euro in Republica Moldova in diferite sectoare ale economiei tarii, prin atragerea investitiilor suplimentare in valoare de aproximativ 330 milioane Euro, anunţă un comunicat al BERD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus