Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-08-12/bcr-chishinau-promoveaza-oportunitatzile-de-finantzare-a-afacerilor-17151.html
Data: Aug 12, 2010 (10:34)

BCR Chişinău promovează oportunităţile de finanţare a afacerilor

Banca Comercială Română Chişinău S.A., în cooperare cu Larive România, a organizat seminarul „Oportunităţi de finanţare a proiectelor de dezvoltare a afacerilor". În cadrul seminarului, peste 40 de clienţi corporativi ai BCR Chişinău au putut afla detalii despre programul de subvenţionare Private Sector Investment, implementat de Guvernul Olandei, dar şi despre soluţiile de cash management şi trade finance în afaceri.

Programul Private Sector Investment (PSI), cu un buget de 70 mln de euro, are drept obiectiv dezvoltarea economică prin stimularea investiţiilor, precum şi de a contribui la reducerea sărăciei prin crearea activităţilor economice, a locurilor de muncă şi veniturilor mai mari.

„Companiile din Moldova sunt eligibile pentru multe fonduri structurale europene de finanţare, iar prin parteneriatul nostru cu compania de consultanţă Larive România, am dorit să oferim clienţilor noştri corporativi mai multe informaţii privind accesarea fondurilor olandeze şi finanţarea proiectelor investiţionale. BCR Chişinău, prin serviciile pe care le oferă, susţine în permanenţă dezvoltarea companiilor din Moldova. Seminarul pe care l-am organizat reprezintă o primă experienţă în a oferi clienţilor BCR Chişinău soluţii reale de dezvoltare", a spus Sorin Andrei, Preşedinte Executiv BCR Chişinău.

În cadrul seminarului, reprezentanţii BCR Chişinău au informat participanţii despre garanţiile bancare, soluţiile privind gestiunea riscurilor valutare şi instrumentele de plată internaţională. BCR Chişinău are o paletă unică pe piaţa Moldovei de instrumente de plată internaţională, precum ar fi contul ESCROW, care este folosit drept garanţie între debitor şi creditor.

La rândul său, directorul de proiecte din cadrul companiei Larive Romania, Sorin Bivolan, a menţionat despre programul PSI: „Pentru a participa, agenţii economici trebuie să iniţieze o relaţie de parteneriat cu o companie din Olanda. Subvenţiile vor fi acordate pentru realizarea proiectelor inovative, în mod special în sectorul agro-alimentar, cu o valoare maximă de 1.5 mln de euro".

De asemenea, fondul de investiţii ABRIS Capital Partners, invitat special al evenimentului, a prezentat participanţilor oportunităţi concrete pentru parteneriat.

În cadrul programului PSI pot participa companiile înregistrate în Moldova, din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, cu o activitate economică de minim 3 ani şi o cifră de afaceri anuală medie de cca 800 mii euro. Termenii de depunere a aplicaţiilor este februarie şi august 2011. Aplicaţia PSI trebuie să conţină planurile comercial, operaţional şi financiar şi trebuie depusă de către compania olandeză la Agenţia Guvernamentală Olandeză EVD.

BCR Chişinău S.A. şi-a început activitatea în Republica Moldova ca bancă universală la data de 22 octombrie 1998, cu un capital social de 24 milioane lei, care a fost  majorat pe parcursul anilor, ajungând în prezent până la 342.750.000 MDL. Reţeaua băncii cuprinde de circa 5 puncte de vânzare şi 34 ATM-uri, care deservesc un portofoliu de peste 9300 de clienţi persoane fizice şi juridice.
Acţionar unic al BCR Chişinău S.A. este BCR, membra a Erste Group, Austria.