Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-08-11/iurie-leanca-nu-exista-nicio-intzelegere-secreta-cu-ue-privind-costul-liberalizarii-regimului-de-viz-17137.html
Data: Aug 11, 2010 (10:40)

Iurie Leancă: Nu există nicio înţelegere secretă cu UE privind „costul" liberalizării regimului de vize

Afirmaţiile precum că autorităţile moldoveneşti ar „trăda" cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare cu ocazia participării la referendum sunt aberaţii primitive şi absurde.

Întrebare: Domnule Ministru, cum comentaţi afirmaţiile difuzate de unele media precum că, în schimbul sprijinului UE în procesul de liberalizare a regimului de vize, autorităţile moldoveneşti vor „trăda" cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare care vor veni să voteze la referendum, aceştia urmând ulterior a fi expulzaţi?

Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Speculaţiile privind o presupusă înţelegere secretă între autorităţile Republicii Moldova şi cele ale Uniunii Europene de a obţine sprijin în procesul de liberalizare a regimului de vize  în schimbul „trădării" cetăţenilor moldoveni care se află la muncă peste hotare denotă în egală măsură o proastă cunoaştere a mecanismelor europene şi o rea intenţie în raport cu aspiraţiile europene ale ţării noastre.

Niciodată, în istoria ei, Uniunea Europeană nu şi-a extins spaţiul în urma înţelegerilor de acest gen. Există o singură condiţie care asigură liberalizarea regimului de călătorii şi anume: implementarea eficientă a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Republica Moldova este perfect conştientă că acesta este unicul traseu corect pe care trebuie să-l urmeze. Din acest motiv, eforturile noastre sunt orientate anume spre reformarea domeniilor nominalizate şi nu spre căutarea unor căi de acces discutabile pe uşa din spate. O asemenea abordare ar fi totalmente neprofesionistă, dar şi contraproductivă.

Desigur, autorităţile Republicii Moldova îşi dau seama că numărul moldovenilor aflaţi la muncă în statele UE este mai mare decât cel legalizat oficial. Este, însă, foarte important faptul că compatrioţii noştri au imaginea unor buni muncitori, manifestă un comportament  demn şi nu creează probleme majore pentru ţările în care se află. Este o naivitate să se creadă că instituţiile de resort din statele de reşedinţă nu sunt la curent cu statutul cetăţenilor străini, inclusiv al celor moldoveni, şi că aşteaptă referendumul din 5 septembrie ca pe o oportunitate, ca pe o capcană pentru a-i identifica.

Aş dori să subliniez cu titlu special următorul lucru. Aceste tentative primitive şi intenţionat distorsionate, care vin din zone obscure ale neprietenilor Republicii Moldova, au un singur scop: să intimideze compatrioţii noştri aflaţi peste hotare în decizia lor de a participa la referendum. Dar o spun cu toată hotărârea: Guvernul Republicii Moldova va utiliza toate pârghiile legale care-i stau la îndemână în ideea  asigurării unor condiţii optime  cetăţenilor noştri pentru ca aceştia să participe la referendum fără vreun sentiment de frică sau încorsetare, cu deplina conştiinţă a faptului că prin participarea nemijlocită la acest exerciţiu democratic ei fac un lucru util pentru ei înşişi şi pentru ţara noastră, contribuie la consolidarea poziţiei statului nostru în spaţiul de valori europene.