Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.08.2010

Moldova are suficient grîu pentru acoperirea consumului intern

Valeriu Cosarciuc, Ministrul; Agriculturii  Industriei Alimentare a inlaturat incertitudinle privind  securitatea alimentara a Republicii Moldova, declarind ca la sfarsit de campanie de recoltare a cerealeleor din prima grupa, in depozitele tarii  sint  circa 780 mii tode de griu, dintre care circa 300 mii tone griu alimentar.

Potrivit lui Cosarciuc, in anul curent, exista sanse reale de a exporta peste 240 mii tone de griu furajer. La ora actuala  graul este depozitat  la cele  13 elevatoare  care dispun de dreptul de a  elibera  solicitantuilor  certificate de depozit.

Potrivit unor date prealabile prezentate de Vasleriu Cosarciuc in acest an se asteapa o recolta foate buna de porumb - circa 1,4 milioane tone -  ce reparezinta cu  peste 40 la suta mai mult decit in anul precedent. Recolta de floarea soarelui  este estimata in jur de 500 mii tone, cu peste 200 mii tone mai mult decit cantitatea obtinuta in 2009.

Referindu-se la  recolta de struguri, ministrul agriculturii a informat inghetrile din iaarna trecuta, dar si timpul excesiv de ploios au influentat  roada anului curent.Cu toate acestea, a mentionat Cosarciuc, Moldova are sanse reale de a exporta in acet an peste 40 mii de struguri de soiuri tehnice in Ucraina. Deja exista intelegeri clare intre  cele doua parti, iar in zilele apropiate  grupuri de experti vor decide asupra unui mecanism de creare a coridrului verde pentru exportatorii de struguri, informează un comunicat al MAIA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus