Trimite e-mail | Printeaza
Social
10.08.2010

Fondul ONU pentru Populaţie donează echipament medical pentru maternităţile din raioanele inundate

Seturi cu produse igienice, medicamente şi echipamente medicale pentru asistenţa femeilor la naştere în zonele afectate de inundaţii au fost donate astăzi Ministerului Sănătăţii de către UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în Moldova.

Echipamentul va ajuta lucrătorii medicali să acorde servicii de calitate la naştere în maternităţi, iar, în cazuri de excepţie, să asiste naşterea în siguranţă chiar şi în zonele de post-calamitate. Seturile conţin produse igienice, soluţii antiseptice, cuverturi şi scutece sterile, instrumente medicale pentru asistenţa naşterilor, medicamente pentru facilitarea naşterilor şi prevenirea complicaţiilor şi alte ustensile de acest fel. Valoarea financiară a donaţiei este în jur de opt mii de dolari, iar beneficiarii donaţiei sunt maternităţile din şapte raioane: Hînceşti, Ungheni, Briceni, Edineţ, Râşcani, Nisporeni, Cahul.

„Pe timpuri de criză şi calamităţi naturale femeile însărcinate şi cele cu copii mici au de suferit cel mai mult şi necesită un plus de îngrijire şi supraveghere medicală. Asistenţa UNFPA va continua şi în timpul apropiat când vor fi donate două clinici mobile pentru zonele grav afectate unde transportul sanitar obişnuit nu poate avea acces", a menţionat Boris Gâlca, Reprezentant Adjunct UNFPA Moldova.

„În conformitate cu mandatul UNFPA accesul la servicii medicale de calitate reprezintă un drept fundamental al omului care trebuie respectat în orice condiţii, inclusiv în timpul calamităţilor naturale. Tocmai de aceea Fondul ONU pentru Populaţie asistă Ministerul Sănătăţii în vederea îmbunătăţirii serviciilor de sănătate reproductivă, inclusiv  a îngrijirilor prenatale, în timpul naşterii şi lăuziei (post natale). UNFPA conlucrează şi cu alte agenţii şi programe de sănătate publică pentru a proteja femeile însărcinate şi mamele care alimentează la sân", a mai spus Boris Gâlca.

Potrivit lui Petru Ciubotaru, medic şef al Spitalului raional Hînceşti, în perioada inundaţiilor au fost evacuate de urgenţă în primul rând femeile însărcinate şi cele cu copii până la un an, persoanele cu dizabilităţi şi cele cu patologie psihică, toţi fiind dislocaţi pentru tratament şi îngrijiri în secţii medicale corespunzătoare.  

„În raionul Hînceşti, din totalul populaţiei afectate de inundaţii în localităţile Nemţeni, Obileni, Sărăteni şi Cotul Morii 30 de femei erau la evidenţă cu sarcină. Toate pacientele au fost spitalizate şi au primit îngrijirea medicală necesară. Şapte femei deja au născut, iar naşterile au decurs fără complicaţii", a precizat Petru Ciubotaru.

În prezent, UNFPA alături de alţi parteneri de dezvoltare participă la evaluarea impactului inundaţiilor asupra sistemului medical din zonele afectate de inundaţii. În rezultatul acestei evaluări va fi acordată asistenţa externă necesară pentru recuperarea şi refacerea infrastructurii medicale şi asigurarea accesului  populaţiei la servicii medicale de calitate. Acţiunea este parte a răspunsului comunităţii donatorilor şi organismelor internaţionale la apelul Guvernului R. Moldova de a primi ajutor pentru atenuarea consecinţelor inundaţiilor, anunţă un comunicat al UNFPA.    

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus