Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-08-05/polonia-va-acorda-moldovei-asistentza-umanitara-in-valoare-de-100-mii-de-euro-pentru-depashirea-urma-17067.html
Data: Aug 5, 2010 (18:42)

Polonia va acorda Moldovei asistenţă umanitară în valoare de 100 mii de euro pentru depăşirea urmărilor inundaţiilor

Potrivit MAEIE, vicepremierul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Varşovia, la invitaţia omologului său polonez Radoslaw Sikorski. Radoslav Sikorski a anunţat despre acordarea unei asistenţe umanitare poloneze în valoare de 100 mii de euro pentru depăşirea urmărilor inundaţiilor din Moldova.

Miniştrii au efectuat o amplă trecere în revistă a întregului spectru al relaţiilor bilaterale, în special, în contextul acţiunilor întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru integrarea europeană a ţării. Acest subiect capătă o conotaţie aparte din perspectiva Preşedinţiei Poloniei în cadrul Uniunii Europene pentru a doua jumătate a anului 2011. A fost subliniată importanţa valorificării oportunităţilor oferite de către Parteneriatul Estic, în vederea atingerii obiectivelor de integrare europeană a ţării noastre.

În altă ordine de idei, discuţiile au vizat căile şi modalităţile de impulsionare a cooperării comercial-economice, valorificarea deplină a potenţialului existent al cooperării economice dintre Moldova şi Polonia.

Radoslaw Sikorski a remarcat dinamica extrem de pozitivă a relaţiilor bilaterale pe parcursul ultimului an şi a ţinut să evidenţieze susţinerea şi promovarea continuă de către Polonia în cadrul instituţiilor UE a mesajelor în favoarea integrării europene a ţării noastre, subliniind că în procesul de negociere a Acordului de Asociere RM-UE, Polonia va sprijini activ liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. 

Ministrul polonez a dat o înaltă apreciere reformelor promovate de Guvernul de la Chişinău încurajînd autorităţile ţării noastre să continue procesul de democratizare a ţării, inclusiv prin organizarea în toamna acestui an a referendumului şi a alegerilor libere şi corecte.

În cadrul conferinţei de presă comune, Miniştrii au reconfirmat necesitatea menţinerii şi dezvoltării continue a dialogului bilateral prin realizarea unor acţiuni concrete în domenii prioritare pentru ambele state.

Aflat la Varşovia, Iurie Leancă a acordat un interviu prestigioasei publicaţii poloneze „Rzeczpospolita".