Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.08.2010

MAE rus: Chisinaul submineaza reglementarea dosarului transnistrean

MAE rus: Chisinaul submineaza reglementarea dosarului transnistrean

Autoritatile de la Moscova isi manifesta ingrijorarea fata de „intensificarea tendintelor politice periculoase din Moldova, care sublimeaza stabilitatea si increderea in reglementarea dosarului transnistrean" . „Decorarea „grupului Ilascu" cu Ordinul Republicii de catre autoritatile de la Chisinau este apreciata ca o justificare a actiunilor nationalistilor in razboiul din 1992 de pe Nistru si submineaza procesul de reglementare a conflictului transnistrean", se spune intr-un comentariu facut astazi de MAE rus.

Diplomatia rusa aminteste ca „ sunt bine cunoscute actiunile si rafuielile crunte asupra populatiei savarsite de detasamentul condus de Ilascu, iar martorii sunt inca in viata". In context, MAE rus spera ca „plangerea depusa in 2003 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de catre rusoaica L. Gusar, sotul careia a fost omorat cu cruzime de catre acesti calai, va fi luata in considerare, iar dreptatea va triumfa", se spune in comentariul diplomatiei ruse.

Amintim ca pe 3 august, Presedintele interimar Mihai Ghimpu i-a decorat cu Ordinul Republicii (cea mai inalta distinctie a statului) pe membrii „grupului Ilascu" (Ilie Ilascu, Petru Godiac, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco, Tudor Popa). Acestea au fost condamnati in anul 1993 de catre autoritatile din Transnistria „pentru actiuni criminale savarsite in regiune in timpul conflictului armat din 1992". Membrii „grupului Ilascu" au ispasit o pedeapsa de la 12 pana la 15 ani, informează inforusia.ro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus