Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.08.2010

Expert-Grup: Investițiile de capital: căderea nu mai continuă

Astăzi Biroul Național de Statistică a publicat datele privind evoluția investițiilor de capital pentru prima jumătate de an. Și practic imediat mai multe surse media locale au preluat știrea, comentând doar partea de suprafață, „scandaloasă", a informației statistice. Și anume, atenția jurnaliștilor s-a oprit la faptul că investițiile „continuă să scadă, cu -3,6% față de ianuarie-iunie 2009".

Însă dacă analizăm doar puțin mai detaliat datele statistice, ne dăm seama că investițiile nicidecum nu „continuă să scadă". Chiar din contra, în trimestrul doi al anului curent investițiile de capital au crescut în comparație cu trimestrul corespunzător al anului precedent. Estimările noastre arată că, în bază anuală, rata de creștere este de circa 4%. O altă constatare importantă este că cel mai puternic, în cifre reale, au crescut investițiile finanțate din mijloacele proprii ale agenților economici și ale populației, cu circa 17,5%. În mod curios, și investițiile finanțate din mijloacele bugetelor locale au crescut în expresie reală cu circa 14,4% față de trimestrul doi al anului trecut. Investițiile de capital finanțate din resursele investitorilor străini au continuat să scadă - estimativ cu 20%, cele finanțate din bugetul de stat - cu 30%, iar cele finanțate din alte surse, inclusiv credite bancare, au scăzut și ele cu circa 20%.

De asemenea, este sugestiv și faptul că investițiile în utilaj și mijloace de transport a crescut cel mai mult, cu circa 16,5%. Un alt indicator relevant este că investițiile în case de locuit au crescut cu circa 12% față de trimestrul corespunzător al anului 2009, piața imobiliară depășind, se pare, punctul minimal.

La modul practic, aceasta înseamnă că procesul investițional în economie începe să se restabilească, confirmând ieșirea tot mai clară a economiei naționale din criză. Din păcate, perspectivele investiționale pe termen scurt și mediu prea mult depind de climatul politic, care încă nici pe departe nu este stabilizat. Instabilitatea politică din 2009 a fost, din punctul nostru de vedere, principalul factor care explică de ce investițiile în Moldova s-au comprimat mult mai puternic decât în alte țări în tranziție.

În mod special, instabilitatea politică sperie investitorii străini: în 2009, influxurile de capital străin în economia moldovenească au scăzut de circa 8 ori, în comparație cu scăderea de circa 40% în medie pe grupul țărilor în tranziție. În primul trimestru al anului curent influxul de investiții străine a crescut cu circa 50%, dar dacă showul politic continuă prea mult, nu avem șanse de recuperare rapidă a nivelului investițiilor străine atins înainte de criză. Această teză este confirmată și de faptul că, dacă în primul trimestru investițiile de capital finanțate din sursele investitorilor străini parcă-parcă se stabilizaseră, în al doilea trimestru trendul a fost puternic negativ. (Expert-Grup)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus