Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.08.2010

EVZ: Comuniştii caută urmaşul lui Voronin

EVZ: Comuniştii caută urmaşul lui Voronin

Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, de a-i interzice fostului preşedinte Vladimir Voronin să mai candideze pentru un al treilea mandat în fruntea ţării, a declanşat lupte interne între facţiunile rivale comuniste pentru impunerea propriului candidat la prezidenţiale le din toamnă, comentează ana liştii moldoveni.

"Eliminarea lui Voronin complică datele problemei pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Maniera autoritară în care a condus formaţiunea i-a ţinut departe pe cei care reprezentau pentru el o potenţială concurenţă. Decizia Curţii a dus însă acum la o luptă surdă în interiorul partidului, între facţiunile rivale. Dar la nivelul percepţiei populare, nimeni dintre ei nu îl poate egala pe «Patriarhul» Voronin", a declarat analistul politic Vitalie Ciobanu pentru EVZ.

Presa rusă de azi a comentat, la rândul ei, pe larg decizia instanţei supreme de la Chişinău, subliniind că verdictul sporeşte şansele de a accede în prima funcţie în stat ale premierului Vlad Filat şi ale lui Marian Lupu, candidatul actualei coaliţii de guvernământ la precedentele tentative eşuate de alegere a şefului statului în parlamentul moldovean.

Comuniştii moldoveni sunt acum nevoiţi să caute în rândurile lor o figură capabilă să atragă voturile populaţiei, în cazul în care se vor organiza alegeri prezidenţiale directe, conchid publicaţiile ruseşti.

Voronin a declarat că decizia Curţii nu îl afectează deloc pentru că niciodată nu s-a agăţat de putere şi oricum nu mai avea de gând să mai candideze pentru al treilea mandat de preşedinte.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus