Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.08.2010

Misiune a UE la Curtea Constituțională

Un grup de trei experţi independenţi ai Uniunii Europene au discutat, pe 2 august 2010, cu Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale. Experţii internaţionali Dovydas Vitkauskas, Stanislav Pavlovski şi Erik Svanidze, aflaţi într-o misiune de evaluare a sistemului de drept din ţara noastră pentru o mai bună repartizare a suportului european destinat sectorului dat, s-au documentat în detalii despre starea actuală şi perspectivele jurisdicţiei constituţionale moldoveneşti.

Discuţia a cuprins o gamă largă de probleme, avînd menirea să creeze un tablou bine structurat al priorităţilor justiţiei şi sistemului de drept în ansamblu. În baza acestei evaluări, UE intenţionează să suplimenteze suportul acordat domeniului dat, el urmînd să constituie în anii apropiaţi pînă la 30 la sută din toate ajutoarele europene ce vor reveni Moldovei, scopul acestei acţiuni fiind contribuţia eficientă la crearea unei independenţe obiective, reale a justiţiei, informează un comunicat al Curţii Constituţionale.

Cît priveşte un eventual suport european acordat instituţiei jurisdicţiei constituţionale, acesta ar viza, în primul rînd, preconizata lărgire a prerogativelor Curţii prin acceptarea accesului direct al persoanelor ce consideră că le-au fost lezate drepturile şi libertăţile fundamentale. Oportunitatea acestei reforme este dictată nu doar de faptul că recursul constituţional individual este acceptat deja şi în majoritatea absolută a statelor formate în baza ex-URSS, ci mai ales de numărul extrem de sporit de plîngeri depuse de către cetăţeni ai Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Mijloacele acordate ar urma să reducă cheltuielile bugetare pentru lărgirea componenţei Curţii, eminenta sporire a aparatului acesteia, crearea condiţiilor adecvate de activitate în condiţii noi.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus