Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.08.2010

BNM pune in circulatie noi monede comemorative

Banca Nationala a Moldovei pune in circulatie noua monede comemorative si jubiliare dedicate unor personalitati marcante, evenimente semnificative, monumente si locuri istorice din Republica Moldova. Doua monede - una batuta in aur si alta in argint, consacrate lui Grigore Vieru vor deschide o noua serie de comemorative - „Aleea clasicilor din Gradina Publica „Stefan cel mare si Sfant" din mun. Chisinau".

Seria „Personalitati" este completata de monedele „Doina si Ion Aldea-Teodorovici - doua inimi gemene" (aur si argint) si „Maria Cebotari - 100 de ani de la nastere" (argint). Cu ocazia implinirii unui centenar de la primul meci de fotbal oficial din Moldova este pusa in circulatie moneda „100 de ani ai fotbalului moldovenesc" (argint), prin care se lanseaza seria „Sport".

Moneda „Biserica Buna Vestire din mun. Chisinau - 200 de ani de la zidire" (argint) initiaza noua serie „Locasuri sfinte", iar moneda „Orheiul Vechi" (argint) completeaza seria „Monumentele Moldovei" si este dedicata celei mai vestite zone arheologice din Republica Moldova.

Numismatii vor mai putea achizitiona pentru colectiile lor inca o moneda din seria „Sarbatorile, cultura, traditiile Moldovei" - „Instrumentele populare" (argint). Designul acesteia reprezinta naiul, vioara, fluierul si cimpoiul care se intalnesc in toate zonele folclorice. In majoritatea satelor acestea constituiau instrumentele obisnuite pentru interpretarea muzicii traditionale, nelipsite de la evenimentele importante din viata omului.

Monedele vor fi puse in circulatie in calitate de mijloc de plata si cu valoare numismatica. Piesele din aur, dedicate lui Grigore Vieru, Doinei si lui Ion Aldea-Teodorovici, au valoarea nominala de 100 de lei, calitatea proof, tirajul 300 de exemplare. Cele din argint au valoarea nominala de 50 de lei, calitatea proof, tirajul 500 de exemplare, exceptie facand moneda „100 de ani ai fotbalului moldovenesc" - 1000 de exemplare. Comemorativele au o estetica si o executie aparte. Acestea sunt prezentate in capsule si cutii speciale, sunt insotite de certificate de autenticitate ce contin caracteristicile monedei si semnatura guvernatorului Bancii Nationale. Monedele se vor comercializa prin intermediul bancilor licentiate, informează un comunicat al Serviciului de presa al Bancii Nationale a Moldovei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus