Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.08.2010

Expert-Grup: Majorarea salariilor: un început de campanie electorală?

La şedinţa Guvernului din 29 iunie s-a decis majorarea salariilor profesorilor în 2011 în două tranşe (la 1 ianuarie şi 1 septembrie) cu câte 12,5%. Nu există dubii privind necesitatea majorării salariilor profesorilor, în condiţiile în care salariul mediu lunar în sectorul învăţământului constituie numai 90% din salariul mediu lunar pe economie (în ianuarie - iunie 2010), salariile unor categorii de profesori tineri depăşind nesemnificativ minimul de existenţă.

Totuşi, momentul ales pentru această declaraţie inevitabil dă o tentă pre-electorală acesteia şi, într-o oarecare măsură, este similară cu acţiunile întreprinse de Guvernul precedent la începutul anului 2009, înaintea alegerilor parlamentare. Diferența este că, de această dată, în lipsa resurselor financiare pentru majorarea imediată a salariilor, s-a recurs la promisiuni ce urmează a fi realizate. Acestea, în mod interesant, au fost făcute înainte de alegeri şi nu s-a aşteptat până la elaborarea și discutarea bugetului de stat pentru 2011, când situaţia în domeniul finanţelor publice va fi mult mai clară.

Deşi asemenea gesturi pre-electorale sunt specifice oricărui Guvern, această acţiune a fost una mai puţin aşteptată, în condiţiile în care autorităţile şi-au asumat obligaţiunea de a reduce deficitul bugetar către 2012 până la 3% din PIB, ceea ce limitează posibilităţile de manevrare a cheltuielilor bugetare. La moment, este dificil de apreciat cât de realistă este această promisiune şi care ar fi consecinţele acesteia majorări asupra bugetului, din cauza lipsei unor prognoze credibile a veniturilor şi cheltuielilor bugetare pentru anul 2011.

Nu insinuăm că majorarea salariilor va rămâne doar o promisiune pre-electorală. Dimpotrivă, creșterea economică care a reînceput în anul 2010 a îmbunătăţit și veniturile bugetare, ultimele crescând cu 14,7% în ianuarie-iunie faţă de anul precedent ceea ce probabil face posibilă o eventuală majorare a salariilor. Totuşi, pentru credibilitatea declaraţiilor politice ar fi fost binevenit şi un comunicat din partea Ministerului Finanţelor care ar preciza în baza căror prognoze și calculele a urmat decizia Guvernului de majorare a salariilor pedagogilor. Explicaţiile privind factorii ce stau la baza acestei decizi (fie prognoze mai optimiste privind veniturile bugetare, fie revizuirea priorităților cheltuielilor bugetare), precum şi o evaluare a impactului asupra bugetului de stat ar spori confidenţa publicului în realizarea măsurii date. (Expert-Grup)

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus