Trimite e-mail | Printeaza
Social
29.07.2010

Salariile profesorilor urmează să fie din nou majorate la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2011

Salariile profesorilor urmează să fie din nou majorate la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2011

Guvernul a adoptat, în cadrul şedinţei de astăzi, Hotărărea pentru aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în unele hotărîri ale Executivului, care prevede perfecţionarea normelor salariale pentru cadrele didactice.

„Capacitatea financiară a Guvernului de a salariza cadrele didactice în cuantum deplin pe parcursul întregului an de studiu vine să demonstreze faptul că economia ţării revine pe o pistă ascendentă şi că acţiunile întreprinse de Guvern în acest sens încep să dea roade", a menţionat Prim-ministrul Vlad Filat.

Salariile profesorilor urmează să fie din nou majorate la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2011. Premierul a precizat că pentru ambele tranşe va fi alocată o sumă de 430 milioane de lei. Astfel, de la 1 ianuarie 2011, salariile profesorilor vor fi majorate cu 12,5%, iar de la 1 septembrie - cu alte 12,5%. În total, majorarea salariilor pentru anul 2011 este preconizată să fie de circa 25%.

Anterior, Guvernul a majorat salariile profesorilor cu 24%, hotărîre care s-a aplicat începînd cu 1 septembrie 2009.

Potrivit Executivului, dacă pînă în prezent, pe perioada vacanţelor, cadrele didactice primeau doar salariul de funcţie şi sporul pentru vechime în muncă, începînd cu 1 septembrie 2010, această categorie de salariaţi va primi salariul mediu pe parcursul întregului an şcolar, inclusiv în perioada în care elevii se află în vacanţă. Este vorba despre plata pentru gradul didactic, pentru dirigenţie, pentru controlul lucrărilor scrise şi administrarea cabinetelor.

Vlad Filat a precizat că pentru implementarea acestei iniţiative se vor aloca 33 mil. lei, cea mai mare parte dintre care (27,7 mil. lei) vor fi pentru grad didactic.

Hotărîrea de Guvern soluţionează şi problema legată de salarizarea metodiştilor din cadrul instituţiilor de învăţămînt de toate nivelurile, aceştia fiind incluşi în categoriile de salarizare 13, 14.

Prim-ministrul a menţionat că se prevede ajustarea la prevederile legale a salarizării personalului didactic, inclusiv a instructorilor şi maiştrilor-instructori. Salariul pentru personalul fără studii medii de specialitate va fi stabilit în mărime de 80% din salariul cadrelor didactice cu studiile respective, iar pentru personalul cu studii superioare incomplete - în mărime de 80% din salariul lunar pentru cadrele didactice cu studii superioare.

Hotărîrea prevede şi revederea modului de stabilire a salariilor pentru ofiţerii din Armata Naţională. Astfel, condiţiile de salarizare a ofiţerilor din direcţiile subordonate Ministerului Apărării vor fi unificate cucele de care beneficiază ofiţerii din aparatul central al acestui Minister, informează un comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus