Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-28/vlad-filat-a-sustzinut-astazi-un-briefing-privind-rezultatele-vizitei-la-bruxelles-16958.html
Data: Jul 28, 2010 (17:08)

Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing privind rezultatele vizitei la Bruxelles

Prim-ministrul a declarat că, în cadrul întrevederii cu Stefan Fule, Comisar pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, s-a discutat despre posibilitatea recepţionării cît mai curînd posibil a recomandărilor Comisiei Europene privind Zona de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător şi lansarea negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Coprehensiv. De asemenea, s-a vorbit despre angajamentul Guvernului în ceea ce ţine de pregătirea pentru dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize. În septembrie, urmează să fie efectuată o misiune de evaluare a experţilor europeni în acest sens, după care va fi pregătită o foaie de parcurs pentru Republica Moldova. Tot atunci vor fi transmise Republicii Moldova recomandări din partea UE referitor la negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Coprehensiv.

„Republica Moldova mizează pe susţinerea Comisiei Europene în vederea obţinerii unei foi de parcurs privind regimul liberalizat de vize în toamna anului curent. Din momentul în care vom primi acest document, în decurs de 18 luni, cetăţenii Republicii Moldova vor obţine posibilitatea de a circula liber în spaţiul european. De asemenea, din momentul demarării negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător sînt necesari maximum doi ani pentru semnarea acestui document", a precizat Premierul.

Vlad Filat a spus că, în cadrul întrevederilor avute, a solicitat Comisiei Europene majorarea cotei de export a vinurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară. Premierul a specificat că Dacian Ciolaş, Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a confirmat faptul că toate demersurile necesare în acest sens au fost făcute, urmînd ca în scurt timp să demareze procedurile specifice unor astfel de situaţii.

„Cota acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa UE va fi dublată, astfel încît vom putea exporta pînă la 35 milioane sticle. În 6 luni ale anului curent, au fost utilizate 85% din cota rezervată Moldovei, ceea ce denotă că cerere pentru vinurile noastre există", a precizat Prim-ministrul.

Vlad Filat a spus că a avut o întrevedere cu Yves Leterme, Prim-ministrul Regatului Belgiei, ţară care deţine Preşedinţia la Consiliul UE, în cadrul căreia s-a discutat despre relaţiile bilaterale dintre cele două state şi perspectiva europeană a Republicii Moldova.

„Pentru Republica Moldova preşedinţia belgiană este extrem de importantă. Belgia susţine Republica Moldova pe calea reformelor demarate de democratizare a ţării şi a apropierii DE UE", a spus Premierul.

Vlad Filat a spus că este satisfăcut de vizita pe care a avut-o la Bruxelles, precizînd că a găsit înţelegere din partea oficialilor europeni.

„Am simţit sprijin pentru Republica Moldova. Avem prieteni, parteneri care nu ne vor lăsa singuri în faţa greutăţilor", a precizat Vlad Filat.

În context, Premierul a specificat că a primit asigurări că Uniunea Europeană va acorda ajutor Republicii Moldova pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.

În cadrul întrevederilor s-a discutat şi despre agenda politică a Republicii Moldova. Prim-ministrul a spus că a primit un mesaj clar din partea oficialilor europeni privind respectarea înţelegerilor la care s-a ajuns anterior - organizarea la 5 septembrie a unui referendum, iar ulterior a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Vlad Filat a precizat că autorităţile vor asigura condiţii optime pentru desfăşurarea scrutinelor în mod democratic, consolidînd astfel procesele demarate de democratizare a ţării, informeazăun comunicat al Executivului.