Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-28/valeriu-lazar-confera-la-chi-inau-cu-viceministrul-rus-de-externe-grigori-karasin-16952.html
Data: Jul 28, 2010 (11:21)

Valeriu Lazăr conferă la Chișinău cu viceministrul rus de externe Grigori Karasin

La 27 iulie la Ministerul Economiei a avut loc întrevederea dlui Valeriu Lazăr, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei al R. Moldova, cu Grigorii Karasin, Secretar de Stat, viceministru al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, organizată în cadrul consultărilor interministeriale moldo-ruse de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Potrivit ME, în cadrul întîlnirii au fost puse în discuţii principalele aspecte ale relaţiilor de colaborare comercial-economice bilaterale moldo-ruse, precum şi a celor multilaterale în cadrul CSI. În acest context, vicepremierul a menţionat importanţa pieţei Federaţiei Ruse pentru exportul producţiei moldoveneşti, Rusia fiind principalul partener al ţării noastre atît la export cît şi la import. De asemenea, în calitatea sa de Coordonator Naţional pentru CSI, vicepremierul a trecut în revistă o serie de subiecte actuale privind intensificarea cooperării în perspectiva acestora, în acest sens fiind evidenţiate acţiunile în derulare, cum ar fi deschiderea Casei de Comerţ şi Expoziţii a Republicii Moldova pe baza Pavilionului nr. 10 de la Centrul Expoziţional din Moscova (VVŢ), participarea activă a Republicii Moldova la negocierile pe marginea noului Acord de comerţ liber în cadrul CSI, precum şi organizarea la Chişinău în octombrie curent a Şedinţei Consiliului Conducătorilor Camerelor de Comerţ şi Industrie din CSI sub egida Camerelor de Comerţ şi Industrie din Moldova şi Rusia.

In contextul realizării înţelegerilor convenite în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică, în calitatea sa de Copreşedinte al acesteia, Vicepremierul a menţionat importanţa dialogului constructiv stabilit la nivel de Copreşedinţi, precum şi progresele obţinute în toate domeniile de interes reciproc, rezerve nevalorificate fiind înregistrate la capitolul exportului producţiei vinicole.

Acestui subiect a fost acordată o atenţie deosebită în cadrul discuţiilor, Partea rusă a fost informată despre situaţia creată în sectorul vitivinicol şi acţiunile întreprinse în vederea stabilizării acesteia, în context fiind solicitat suportul în vederea obţinerii informaţiei oficiale privind condiţiile şi cerinţele referitor la calitatea producţiei vinicole pentru exportul în Federaţia Rusă. În acest sens, a fost reiterată disponibilitatea deplină a părţii moldoveneşti în vederea stabilirii unui dialog deschis, direct, constructiv şi transparent la diverse nivele pentru soluţionarea divergenţelor apărute şi eliminarea obstacolelor în comerţul cu produse vinicole, precum şi prevenirea unor astfel de situaţii pe viitor. Partea rusă s-a arătat dispusă să contribuie în acest sens.

La întrevedere au mai participat Valeriu Cosarciuc, Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare,  Andrei Popov, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, alţi colaboratori ai Ministerului Economiei şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.