Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.07.2010

Guvernul Marii Britanii va oferi R.Moldova pînă la 1.5 milioane lire sterline(aproximativ 1.75 milioane Euro)

Guvernul Marii Britanii va oferi R.Moldova pînă la 1.5 milioane lire sterline(aproximativ 1.75 milioane Euro)

Vlad Filat şi Ambasadorul britanic în R.Moldova, Keith Shannon au semnat astăzi Memorandumul de înţelege în domeniul dezvoltării regionale. În conformitate cu Memorandumul de înţelegere dintre Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (DFID) şi Guvernul Republicii Moldova privind Suportul Bugetar pentru Dezvoltarea Regională, Guvernul Marii Britanii va oferi Republicii Moldova pînă la £1.5 milioane (aproximativ 1.75 milioane Euro), care vor fi direcţionate către Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională pentru susţinerea proiectelor din prima rundă de selectare a propunerilor de proiecte iniţiată în mai 2010 de către cele trei Agenţii noi de Dezvoltare Regională.

Proiectele selectate vor acoperi domenii de importanţă majoră pentru dezvoltarea comunităţilor sărace, aşa ca reabilitarea infrastructurii fizice, susţinerea dezvoltării businessului privat şi a sectorului economic, precum şi creşterea potenţialului turistic şi cel ce ţine de protecţia mediului înconjurător.

În declaraţia rostită după ceremonia de semnare, Ambasadorul Keith Shannon a precizat că suportul direct la buget complementează programul de cooperare tehnică al DFID în domeniul dezvoltării regionale, implementat în comun cu Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA). Programul cu valoarea totală de £2.9 milioane (aproximativ 3.4 milioane Euro) a fost lansat în mai 2008 cu scopul de a oferi asistenţă Guvernului Republicii Moldova în crearea unui cadrul instituţional în domeniul dezvoltării regionale similar cu cel din multe state ale Uniunii Europene.

„Asistenţa oferită de Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională (DFID) în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova, vine să asiste Guvernul Republicii Moldova în elaborarea şi implementarea politicilor inovative în domeniul dezvoltării regionale, şi are drept scop promovarea creşterii economice şi reducerea sărăciei şi a inegalităţii în Moldova, în conformitate cu cele mai bune practici europene," a spus Prim-ministrul, menţionînd importanţa susţinerii dezvoltării regionale, ţinînd cont de faptul că Republica Moldova este o ţară unde 70% din populaţia săracă locuieşte în regiunile rurale.

Printre principalele realizări în acest domeniu Premierul a menţionat crearea Consiliilor şi Agenţiilor de Dezvoltare Regională în trei regiuni prioritare (Nord - Bălţi, Centru - Ialoveni şi Sud-Cimişlia), aprobarea, în martie 2010, a Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională şi a strategiilor de dezvoltare regionale pentru fiecare Regiune: Nord, Centru şi Sud.

Premierul a menţionat şi faptul că Guvernul, în parteneriat cu autorităţile locale, societatea civilă şi sectorul privat, a identificat priorităţile de dezvoltare regională din fiecare regiune, printre care se numără reabilitarea infrastructurii fizice, dezvoltarea sectorului privat şi a pieţii forţei de muncă, protecţia mediului şi atractivitatea turistică.

„În acest sens a fost creat Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională, ca şi mecanism eficient pentru finanţarea dezvoltării regionale atît din propriile resurse, precum şi din asistenţa oferită de către partenerii de dezvoltare," a spus Prim-ministrul, precizînd că Guvernul a alocat din bugetul de stat pentru anul 2010 echivalentul a 135 de milioane de lei pentru Fondul de Dezvoltare Regională.

„În luna mai 2010, Guvernul a lansat, prin Agenţiile de Dezvoltare Regională, concursul de selectare a proiectelor prioritare care urmează sa fie finanţate din Fondul pentru Dezvoltare Regională. Din cele 135 de proiecte depuse, au fost inaintate spre aprobare către Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale 89 de proiecte. Astfel, din cele 89 de proiecte, care urmează a fi finanţate din Fondul naţional pentru dezvoltare regională: 45 sînt adresate reabilitării infrastructurii, 13 ţin de susţinerea sectorului privat şi 31 - pentru îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice, a declarat Prim-ministrul.

Vlad Filat a ţinut să aducă mulţumiri atît Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pentru asistenţa oferită în procesul de Dezvoltare Regională, cît şi partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit, menţionînd în mod special Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională, Comisia Europeană, Agenţia Guvernului Republicii Federale Germane pentru Dezvoltare Internaţională, Guvernele Estoniei şi Poloniei pentru Dezvoltare Regională în Republica Moldova, informeazăun comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus