Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-27/victor-osipov-a-avut-o-intrevedere-cu-viceministrul-rus-de-externe-grigorii-karasin-16930.html
Data: Jul 27, 2010 (13:30)

Victor Osipov a avut o întrevedere cu vice-ministrul rus de Externe Grigorii Karasin

În cadrul întrevederii au fost abordate o serie de aspecte privind perspectivele reglementării transnistrene. Viceprim-ministrul Victor Osipov a menţionat faptul că partenerii internaţionali s-au activizat, iar poziţia lor a devenit mai aproape de poziţia Republicii Moldova privind integritatea teritorială şi suveranitatea statului nostru.

„Avem dispoziţia fermă de a continua procesul de reglementare şi pledăm pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2", a estimat vicepremierul. În opinia sa, este necesar de a pregăti şi un plan de lucru pentru negocieri astfel încît procesul să nu poată fi stopat din cauza unor subiecte controversate.

Victor Osipov s-a mai referit şi la necesitatea soluţionării cu partea transnistreană a unor probleme locale, inclusiv facilitarea activităţii agenţilor economici din partea stîngă a Nistrului, circulaţia liberă a cetăţenilor, reluarea circulaţiei trenurilor pe segmentul transnistrean, restabilirea legăturii telefonice fixe dintre cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, rezolvare a problemei şcolilor cu predare în grafie latină de pe teritoriul controlat de Tiraspol.

Victor Osipov a abordat de asemenea şi problema celor doi cetăţeni reţinuţi de organele de securitate din Tiraspol - a jurnalistului Ernest Vardanean şi a lui Ilie Cazacu. Asemenea acţiuni, în opinia sa, nu îmbunătăţesc imaginea autorităţilor de la Tiraspol şi creează un fon negativ pentru procesul de reglementare transnistreană.

Grigorii Karasin, la rîndul său, a dat asigurări că Federaţia Rusă va susţine şi în continuare eforturile de reluare a negocierilor pentru reglementarea transnistreană în format deplin, menţionînd că sarcina aparţine Chişinăului şi Tiraspolului.

Secretarul de Stat al MAE al Federaţiei Ruse a dat o apreciere pozitivă de ansamblu modului în care actualul Guvern al Republicii Moldova gestionează procesul de soluţionare a problemei transnistrene.

Potrivit oficialului rus, meritul cel mai mare este că nu s-a permis degradarea situaţiei.

„Incertitudinea nu poate dura la nesfîrşit, este necesar să ne mişcăm înainte", a mai spus viceministrul rus de Externe, informează un comunicat al Direcţiei comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.