Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.07.2010

UE este gata să acorde suport suplimentar R.Moldova prin majorarea cotei de export pentru produsele vinicole moldoveneşti

UE este gata să acorde suport suplimentar R.Moldova prin majorarea cotei de export pentru produsele vinicole moldoveneşti

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Stefan Fule, Comisar pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate.

Stefan Fule a apreciat acţiunile întreprinse de Republica Moldova în vederea integrării europene, menţionând dinamica crescândă a dialogului moldo-comunitar.

Comisarul a spus că UE va susţine şi în continuare eforturile Moldovei pe calea integrării europene. În context, Stefan Fule s-a referit la ajutor macrofinanciară ce urmează să fie acordat Republicii Moldova, precizând că se vor depune eforturi pentru urgentarea procedurilor existente în acest sen.

Referitor la liberalizarea regimului de vize, Comisarul european a menţionat că, în septembrie, urmează să fie efectuată o misiune de evaluare a experţilor europeni, după care va fi pregătită o foaie de parcurs pentru Republica Moldova.

Stefan Fule a mai spus că, în septembrie vor fi transmise Republicii Moldova recomandări din partea UE referitor la negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.

Comisarul a menţionat că UE este gata să acorde suport suplimentar Republicii Moldova prin majorarea cotei de export pentru produsele vinicole moldoveneşti.

De asemenea, Comisarul s-a referit şi la problema inundaţiilor cu care se confruntă Republica Moldova, precizând că apreciază faptul că UE, dar şi unele state membre în mod particular, au reacţionat rapid şi au decis să acorde ajutor Republicii Moldova

În altă ordine de idei, Stefan Fule s-a referit la evenimentele politice ce urmează să aibă loc în Moldova, precizând că este foarte important să se respecte înţelegerile la care s-a ajuns anterior privind derularea în toamnă a referendumului şi alegerilor. El a chemat autorităţile să asigure condiţii optime pentru desfăşurarea scrutinelor în mod democratic, consolidând astfel procesele demarate de către autorităţile de la Chişinău de democratizare a ţării.

Vlad Filat a apreciat suportul continuu al Comisiei Europene şi al Comisarului Stefan Fule personal în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Premierul a apreciat dinamica pozitivă a negocierilor pe marginea Acordului de Asociere RM-UE.

„Sîntem mulţumiţi de cea de-a III-a rundă de negocieri ce a avut loc pe 7 - 8 iunie curent, la Chişinău. Sîntem încrezători că vom menţine acelaşi ritm şi în cadrul următoarelor runde de negocieri", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a precizat că Guvernul contează pe recepţionarea cît mai curând posibil a recomandărilor Comisiei Europene privind Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător şi lansarea negocierilor, precizând că Guvernul întreprinde şi măsuri de anticipare în acest sens. Vlad Filat s-a referit şi la şedinţa de ieri a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, unde a fost abordată şi această problemă.

Premierul a vorbit şi despre dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize, precizând că, în conformitate cu înţelegerile convenite în cadrul reuniunii Oficialilor de Rang Înalt a dialogului pe vize din 15 iunie curent, la Bruxelles, RM este angajată plenar în pregătirea pentru misiunile de evaluare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Prim-ministrul a menţionat că RM mizează pe susţinerea Comisiei Europene în vederea obţinerii unei foi de parcurs pe vize în toamna anului curent.

Vlad Filat a comunicat că, în conformitate cu cele convenite anterior, ieri, în cadrul reuniunii Comisiei Guvernamentale de Integrare Europeană, s-a convenit asupra adoptării Planului de Acţiuni al RM - priorităţi de reformă în domeniul integrării europene până în iunie 2011.

„Noi nu aşteptăm să ni se spună ce trebuie să facem. Acţionăm avînd un scop bine determinat şi ne vom mişca în continuare rapid în direcţia integrării în UE. Toate aceste reforme sânt în primul rând în interesul RM", a spus Premierul.

Vlad Filat a solicitat suportul Comisarului în majorarea cotei de export a vinurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară, menţionând că ramura vitivinicolă este una de primă importanţă în economia naţională.

Premierul a mulţumit Uniunii Europene pentru disponibilitatea de a acorda asistenţă macrofinanciară Republicii Moldova, precum şi pentru atitudinea faţă de problema cu care se confruntă Republica Moldova -inundaţiile.

Prim-ministrul a menţionat că autorităţile vor asigura condiţiile necesare pentru ca ele să se desfăşoare în mod transparent, democratic, correct, informează un comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus