Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.07.2010

Întrevedere Andrei Popov – Grigorii Karasin

Întrevedere Andrei Popov – Grigorii Karasin

La 26 iulie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a avut loc o nouă rundă de consultări interministeriale moldo-ruse. Delegaţiamoldovenească a fost condusă de viceministrul  Andrei Popov, cea rusă - de Grigorii Karasin, Secretar de Stat, Viceministru al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

În cadrul discuţiilor au fost trecute în revistă principalele aspecte ale relaţiilor moldo-ruse. Părţile au examinat şi o serie de subiecte de actualitate internaţională. A fost subliniată necesitatea intensificării contactelor bilaterale, atât la nivel politic cât şi între diverse ministere şi agenţii guvernamentale.

Partea moodovenească şi-a evidenţiat interesul pentru dezvoltarea cooperării comercial-economice bilaterale, în special, în ceea ce priveşte eliminarea obstacolelor în comerţul cu mărfuri agroalimentare şi produse vinicole.

Referindu-se la sfera umanitară, părţile au convenit pregătirea pentru semnare a Programului interguvernamental de cooperare pe anii 2011-2013. De asemenea, a fost reiterată voinţa autorităţilor moldoveneşti de a urgenta soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova aflaţi temporar pe teritoriul Federaţiei Ruse, inclusiv prelungirea termenului de aflare fără înregistrare până la treizeci de zile.

Potrivit MAEIE, cei doi viceminiştri au acordat o atenţie deosebită examinării diverselor aspecte ale problemei transnistrene, subliniind importanţa consolidării măsurilor de încredere, reluării procesului de negocieri şi valorificării sprijinului internaţional crescând pentru reglementarea conflictului. Partea rusă şi-a reiterat sprijinul său pentru soluţionarea conflictului în baza respectării principiului păstrării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Andrei Popov şi Grigorii Karasin au apreciat intensitatea şi calitatea dialogului dintre cele două ministere de Externe şi s-au pronunţat pentru continuarea acestuia în baza Planului de consultării interministeriale pentru anul curent, actuala rundă de consultări la nivel de viceminiştri fiind a treia de la începutul anului curent.  În acest context, părţile s-au pronunţat pentru consolidarea în continuare a potenţialului pozitiv acumulat în domeniul relaţiilor bilaterale.

cuvinte-cheie: Karasin

Comentarii (0)

 

Related news

Sus