Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-27/dacian-ciolosh-cota-acordata-vinurilor-moldoveneshti-pe-piatza-ue-va-fi-dublata-16945.html
Data: Jul 27, 2010 (23:18)

Dacian Cioloş: Cota acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa UE va fi dublată

Actuala cotă acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa UE va fi dublată, a apreciat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş într-o întrevedere avută la Bruxelles cu premierul R.Moldova, Vlad Filat.

Comisarul european a precizat că toate demersurile necesare în acest sens au fost făcute, urmînd ca în scurt timp să demareze procedurile specifice unor astfel de situaţii.

Dacian Cioloş a reiterat disponibilitatea UE de a acorda suport macro-financiar  Republicii Moldova, precizînd că toate procedurile vor fi finisate în toamna anului curent.

Comisarul european a spus că în luna septembrie va fi prezentat un raport privind Acordul de Comerţ Liber cu Republica Moldova şi s-a arătat convins că dialogul în acest sens va fi unul dinamic şi productiv. 

Oficialul european a menţionat că determinarea politică a Guvernului RM de a promova agenda reformistă este foarte înaltă şi progrese bune au fost atinse în mai multe domenii. El a spus că UE va continua să susţină RM pe calea reformelor şi a democraţiei.

Vlad Filat a spus că Republica Moldova îşi propune o colaborare mai complexă şi multidimensională în vederea ajustării graduale a cadrului legislativ-normativ în domeniul agroalimentar la principiile, normele şi standardele UE, sporirii competitivităţii produselor autohtone şi, în consecinţă, a penetrării pieţelor agroalimentare comunitare.

Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, Vlad Filat a menţionat că RM mizează pe urgentarea procedurilor ce ţin de asistenţa financiară a UE pentru Moldova, dar şi a procedurilor ce vizează negocierea Acordului de Comerţ Liber şi Aprofundat cu UE.