Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-26/astazi-a-avut-loc-shedintza-comisiei-guvernamentale-pentru-integrare-europeana-16915.html
Data: Jul 26, 2010 (18:31)

Astăzi a avut loc şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană

În cadrul şedinţei Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a prezentat o informaţie cu privire la realizarea  Matricei de Politici şi a Instrumentului de Implementare, precum şi despre lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi priorităţile acţiunilor aferente.

Iurie Leancă a spus că Instrumentul de Implementare a fost prezentat Republicii Moldova de către Comisia Europeană la 15 iunie curent. Documentul include priorităţile de reformă pentru perioada iunie 2010 - iunie 2011.

Iurie Leancă a precizat că, Comisarul European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule, a prezentat în cadrul vizitei sale la Chişinău din 15 mai 2010, Matricea de Politici cu privire la priorităţile de reformă în Republica Moldova în cooperare cu Uniunea Europeană pentru o perioadă de doi ani.

Reieşind din aceste documente, Iurie Leancă a anunţat că MAEIE a elaborat Planul de Acţiuni al Republicii Moldova - priorităţi de reformă în domeniul integrării europene pînă în iunie 2011. Acest plan urmează să fie adoptat de către Comisia guvernamentală pentru integrare europeană a Republicii Moldova.

Iurie Leancă a spus că a fost instituit un Grup de lucru privind coordonarea procesului de liberalizare a regimului de vize cu UE.

Vlad Filat a solicitat MAEIE o evaluare obiectivă şi profundă privind  realizarea acţiunilor instituţiilor statului cuprinse în Planul de Acţiuni.

De asemenea, Vlad Filat a atras atenţia asupra respectării termenelor de întroducere a paşapoartelor biometrice şi trecerea la sistemul tehnic de înregistrare a cetăţenilor străini pe perimetrul transnistrean al hotarelor estice ale R. Moldova.

Potrivit informaţiei prezentate de Boris Gherasim, vice-ministeru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile este pregătită să participe la consultări cu experţii Comisiei Europene privind liberalizarea serviciilor aeriene şi iniţierea negocierilor pentru aderarea RM la Spaţiul European Aeronautic Comun.

Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministru al Economiei, a informat membrii Comisiei despre pregătirile pentru lansarea negocierilor în vederea creării Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv cu UE în cadrul Acordului de Asociere.

Potrivit ministrului, negocierea şi semnarea acestui Acord ar crea un mediu de afaceri favorabil pentru companii locale şi investitorii străini.

Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a relatat despre intenţia ministerului de a fonda o agenţie unică de siguranţă a produselor alimentare. Potrivit ministrului, odată cu formarea acestei agenţii va fi creat un sistem de siguranţă a produselor alimentare, informează un comunicat al Executivului.