Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-21/in-prezent-in-sua-este-in-derulare-o-ancheta-vasta-legata-de-escrocherii-de-proportii-comise-in-priv-16867.html
Data: Jul 21, 2010 (14:30)

In prezent in SUA este in derulare o ancheta vasta legata de escrocherii de proportii comise in privinta cetatenilor americani

Doi ofiteri ai Serviciului Secret (Secret Service )al Statelor Unite ale Americii au intreprins astazi, 21 iulie 2010, o vizita ad-hoc la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei pentru a face un schimb de informatii pe marginea deconspirarii unei grupari criminale internationale, banuite de spalare de bani.

Agentii Darren T. White, atasat regional pe probleme de securitate economica al SS SUA si Petru Sinculei, investigative specialist al SS, s-au intilnit cu directorul CCCEC Viorel Chetraru, procurorul Anticoruptie Boris Poiata, directorul Directiei generale urmarire penala Igor Mamaliga si reprezentanti ai Serviciului prevenire si combaterea spalarii banilor.

Discutiile au avut un caracter protocolar de curtoazie, dar si unul axat pe schimbul de informatii operative.

Potrivit colegilor din SUA, in prezent in State este in derulare o ancheta vasta legata de escrocherii de proportii comise in privinta cetatenilor americani, care ar fi fost prejudiciati prin intermediul site-urilor „ebay" de catre gruparea retinuta de CCCEC. Ei au comunicat ca au mai multe plingeri din partea unui sir de persoane care au participat la licitatii pe Internet si au fost inselate. Pina in prezent, prejudiciul revendicat de acestea se ridica la peste 2 milioane de dolari, iar cifra ar putea sa creasca pe parcursul anchetei.

Ofiterii SS au multumit Centrului pentru interventia prompta in retinerea grupului criminal si au manifestat disponibilitatea de a acorda tot sprijinul in vederea identificarii tuturor membrilor acestei retele transnationale.

Potrivit CCCEC, Viorel Chetraru a spus ca spera la o conlucrare constructiva cu serviciile specializaze din SUA si ca, doar acumulind toata baza probatorie, acest dosar, pornit pe spalare de bani, are sanse reale sa ajunga in instanta de judecata.
„Pentru a demonstra spalarea de bani este necesar de a proba ca banii legalizati au provenit dintr-o actiune infractionala, a spus Chetraru. Si tocmai in acest sens avem nevoie de confirmare oficiala ca in SUA este un dosar penal pe escrocherie si ca banii recuperati prin bancile din Republica Moldova sunt rezultatul unei crime".

Amintim ca, saptamina trecuta CCCEC a retinut o grupare formata din 5 persoane, in privinta carora a fost deschis un dosar penal pe „spalare de bani". Doi dintre tineri sunt deja invinuiti si se afla in arest preventiv in Izolatorul CCCEC, iar trei sunt cercetati in stare de libertate.