Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
20.07.2010

Oficiali ai Serviciilor pentru Situaţii Excepţionale din R.Moldova şi România vor survola cu elicopterul zona de risc de inundaţie de pe Prut

Astăzi oficialii Serviciilor pentru situaţii excepţionale din R.Moldova şi România vor survola cu elicopterul zona cu risc de inundaţii de pe cursul rîului Prutde de la sud, la nordul republicii. La reuniunea aeriană vor participa Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a României, generalul Vladimir Secară, Şeful Serviciului Protercţie Civile şi Sitauţiilor Excepţionale a Republicii Moldova, colonelul Mihail Harabagiu, şi reprezentanţi de la Agenţia "Apele Moldovei".

Scopul acestei întruniri este evaluarea corectă a situaţiei reale pentru planificarea acţiunilor de viitor în vederea preîntîmpinării şi lichidării situaţiilor excepţionale cum sînt inundaţiile. Elicopterul va decola din localitatea Cahul iar după traseul parcurs va ateriza în localitatea Ungheni. Tot astăzi au intrat în ţară noastră 42 de salvatori din Romînia care vor participa alături de salvatorii din Republica Moldova la lucrări de preîntîmpinare a inundaţiilor din localităţile cu risc sporit a raioanelor Cantemir şi Cahul. Partea română a venit cu 10 pompe de pompare a apelor, 4 unităţi de tehnică şi un purificator de capacitate mare. Misiunea salvatorilor români va dura 10 zile.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost evacuate 134 de persoane dintre care 22 copii din satele Ghioltosu, Goteşti şi Stoianovca raionul Cantemir. Sub riscul inundaţiilor la acest moment se află localităţile de sud din lunca Prutului din raioanele Leova, Cantemir şi Cahul. În seara zilei de ieri din satul Goteşti au fost evacuate 4 persoane inclusiv 2 copii dintr-o casă de locuit ce se află în pericol de inundaţii.

În localitatea Ghioltosu de către salvatori au fost evacuate 100 persoane dintre care 20 de copii din 49 case de locuit, situate în zona cu pericol. Alte 30 de persoane din 14 case din satul Stoianovca s-au refugiat la rude. În dimineaţa zilei de ieri digul de protecţie a satului Goteşti a cedat formînd o breşă pe o lungime de 10m. În prezent apa se scurge în luncă, iar terenurile care se află în nemijlocită apropiere riscă să fie inundate pe o suprafaţă de 2500ha.

Astăzi salvatorii vor continua lucrările de plombare a conductelor de sub traseul caii ferate în satele Văleni raionul Cahul, localităţile Gioltosu şi Goteşti raionul Cantemir. Lucrări de fortificare şi consolidare a digurilor vor mai fi efectuate în zonele de risc din raionul Cahul satele Brînza, Văleni, Slobozia Mare, Vadul lui Isac, Zîrneşt, informează un comunicat al Serviciului pentru Situaţii Excepţionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus