Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.07.2010

La Almaty a avut loc reuniunea neformală a OSCE la nivel ministerial

In zilele de 16-17 iulie 2010, delegaţia R.Moldova condusa de Andrei Popov, viceministru al afacerilor externe si integrării europene, a participat la reuniunea neformală a OSCE la nivel ministerial, care avut loc la Almaty.

In cadrul reuniunii, majoritatea statelor s-au pronunţat pentru organizarea unui Summit OSCE in toamna acestui an în capitala Kazahstanului, Astana. Agenda Summit-ului, care urmează să fie definitivată va include următoarele priorităţi: consolidarea capacităţii OSCE în prevenirea şi reglementarea conflictelor şi a crizelor, precum şi necesitatea atingerii progresului în soluţionarea conflictelor existente; contracararea ameninţărilor transnaţionale, inclusiv celor legate de situaţia în Afganistan; consolidarea mecanismelor de control asupra armamentelor în Europa, inclusiv revitalizarea Tratatului FACE; îmbunătăţirea implementării angajamentelor internaţionale în sfera drepturilor omului.

Andrei Popov a sprijinit organizarea Summit-ului OSCE la Astana şi a prezentat poziţia Republicii Moldova cu privire la subiectele specifice care urmează a fi abordate în cadrul reuniunii respective. Oficialul moldovean a pledat pentru focusarea atenţiei comunităţii OSCE asupra conflictelor îndelungate, în particular a celui transnistrean, imperativ susţinut de marea parte a delegaţiilor. De asemenea, au fost prezentate elementele principale ale abordării procesului de reintegrare a ţării de către autorităţile de la Chişinău. Viceministrul Popov a împărtăşit şi unele viziuni cu privire la perspectivele dialogului vizînd securitatea europeană.

Potrivit MAEIE, pe marginea reuniunii, viceministrul Andrei Popov a avut întrevederi bilaterale cu David Lidington, Ministrul de stat pentru afaceri europene al Marii Britanii, cu Dick Roche, Ministrul pentru Europa al Irlandei, cu Bogdan Aurescu, Secretar de stat din cadrul MAE al României, cu Serghei Lebedev, Secretarul Executiv al CSI, precum şi cu alţi oficiali.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus