Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-19/guvernul-intentzioneaza-sa-deschida-79-de-sectzii-de-votare-peste-hotare-pentru-care-ar-urma-sa-fie-16817.html
Data: Jul 19, 2010 (15:18)

Guvernul intenţionează să deschidă 79 de secţii de votare peste hotare, pentru care ar urma să fie alocate 120 mii euro

Vlad Filat a susţinut astăzi o conferinţă de presă privind organizarea condiţiilor de vot la Referendumul din 5 septembrie 2010 pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate.

Premierul a precizat că, pe lîngă cele 32 de secţii de votare care sînt funcţionale deja în cadrul misiunilor diplomatice şi consulare, la care se mai adaugă cele două care sînt în curs de deschidere - la Madrid şi Iaşi, Guvernul a decis să propună Comisiei Elecorale Centrale deschiderea a 45 de secţii de vot suplimentare, în urma consultărilor cu statele-gazdă şi cu reprezentanţii diasporei din ţările respective.

„Demersul nostru de a organiza referendumul şi alegerile în condiţii cît mai bune este sprijinit şi de partenerii externi ai Republicii Moldova, care şi-au anunţat deja suportul financiar în acest sens, urmînd ca în perioada următoare să finalizăm aceste discuţii şi să accesăm fondurile respective", a declarat Prim-ministrul.

Întrebat de jurnalişti despre costurile necesare pentru organizarea activităţii celor 79 de secţii de votare peste hotarele ţării, Vlad Filat a informat că suma estimativă se cifrează la 120 de mii de euro, menţionînd că aceste mijloace financiare vor fi oferite ţării noastre de către partenerii de dezvoltare.

Premierul a menţionat, în context, modificările la legislaţie care vizează anularea achitării obligatorii a dreptului de import asupra mijlocului de transport la intrarea în ţară şi deschiderea unor misiuni diplomatice si consulare noi in tarile cu număr mare de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Premierul a mai menţionat că şi semnarea Acordului de protecţie socială cu România vine în sprijinul cetăţenilor moldoveni aflaţi în această ţară.

„Sîntem în negocieri pentru a semna astfel de acorduri şi cu Austria, Italia, Ungaria. Totodată, sînt planificate consultări la această temă cu mai multe state din Uniunea Europeană", a precizat Prim-ministrul.

Vlad Filat şi-a exprimat convingerea că semnarea acordului cu SUA privind facilitarea procedurilor de eliberare a vizelor pentru cetăţenii RM şi a acordului privind micul trafic la frontiera cu România, precum şi inaugurarea Consulatelor Generale ale României la Cahul şi Bălţi, sînt acţiuni care vor contribui la facilitarea circulaţiei cetăţenilor ţării noastre.

Prim-ministrul a sprus că, urmare a unor acţiuni energice pe care Guvernul le-a întreprins pe plan intern şi extern, pe 15 iunie curent, a fost lansat dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize.

„Astfel, pentru prima data, cetăţenii RM au obţinut o perspectivă clara de a beneficia de un regim de călătorie fără vize în Europa", a accentuat Vlad Filat, informează un comunicat al Serviciul de presă al Guvernului.