Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.07.2010

Rusia ar putea interzice în două săptămâni importurile de vinuri din R. Moldova

Rusia ar putea interzice în două săptămâni importurile de vinuri din R. Moldova

Rospotrebnadzor a interzis deja vânzarea a sute de mii de sticle de vin moldovenesc, motivând probleme de calitate. O interdicţie totală ar reprezenta o lovitură dură pentru un sector vital al economiei Republicii Moldova, în condiţiile în care Chişinăul exportă în Rusia aproximativ 20% din producţia totală de vinuri.


Onişecenko a declarat joi că interdicţia impusă de Rusia importurilor de vinuri din Republica Moldova nu va fi extinsă la mărcile de calitate. "Nu va fi o interdicţie completă, ci doar un control al importurilor", a spus Onişcenko. "Vinurile de calitate slabă vor fi trimise înapoi în Republica Moldova, iar cele bune vor fi vândute în magazinele din Rusia", a adăugat el.

Onişcenko a declarat că discuţiile cu Republica Moldova privind vinurile au fost oprite doarece Chişinăul a stopat controalele în ceea ce priveşte standardele de producţie.

La rândul său, premierul moldovean Vlad Filat a anunţat miercuri că se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta problema vinurilor moldoveneşti. El nu a precizat data întâlnirii, spunând doar că aceasta va avea loc în curând.

În ultimul timp, Rusia a respins în mod repetat transporturile de vin din Republica Moldova, sub pretextul că sunt necorespunzătoare calitativ. Vinurile moldoveneşti nu ar trebui consumate, ci folosite la vopsit gardurile, a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei şeful serviciilor sanitare ruse, citat de RIA Novosti. "Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus. "Nu ar trebui consumat, nici în Rusia, nici în altă parte", a adăugat el, precizând că au fost descoperite ingrediente periculoase în 18 loturi de vin moldovenesc, în perioada 30 iunie - 2 iulie 2010.

Presa rusă a comentat însă că înăsprirea controalelor ruse asupra vinurilor moldoveneşti reprezintă un avertisment la adresa coaliţiei de guvernare de la Chişinău, prooccidentală. Blocarea vinurilor a intervenit cu precădere după ce preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, considerat de mediile ruse proromân şi un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, a emis un decret ce a provocat iritare la Moscova, declarând 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice. (NewsIn )

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus