Trimite e-mail | Printeaza
Externe
16.07.2010

'Rusia Unită' le-a spus moscoviţilor că vinul moldovenesc provoacă hepatită toxică

'Rusia Unită' le-a spus moscoviţilor că vinul moldovenesc provoacă hepatită toxică

Trei membri ai partidului de guvernare "Rusia Unită" au protestat, joi, în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Moscova contra importurilor de vin moldovenesc, îndemnându-i pe trecători să nu mai cumpere "băutura otrăvitoare".

Cei trei erau "înarmaţi" cu pancarte "Atenţie! Vin moldovenesc", mesajul fiind ilustrat cu un cap de mort. Ei le-au distribuit trecătorilor flyere în care îi "avertizau" că vinul moldoveneasc conţine pesticide şi "dibutilftalat - o otravă ce provoacă hepatita toxică". Ordinea la "mitingul" celor trei membri de partid era asigurată de patru miliţieni.

Între timp, mai mulţi trecători au refuzat să primească flyerele, iar alţii au făcut gesturi total neprieteneşti în direcţia celor care le împărţeau.

"Suntem împotriva faptului ca moscoviţii să fie otrăviţi cu acest vin. Eu însumi nu am făcut analize, dar am încredere în serviciul sanitar rus şi în /Ghennadi/ Onişcenko", a declarat, pentru Agerpres, unul dintre protagoniştii acţiunii de protest.

Întrebat cum apreciază legătura dintre politică şi vin, odată ce acţiunea este organizată de principalul partid politic din Rusia, el a spus că formaţiunea din care face parte nu mai are pretenţii politice faţă de Chişinău, odată ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat decretul emis de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, prin care declara data de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice.

"Vinul moldovenesc trebuie să-şi ridice standardele la cele europene. Dacă cineva spune că este de calitate, atunci Europa să-l cumpere. Dar Europa nu-l cumpără. Nici noi nu suntem oameni de mâna a doua şi nu trebuie să ne strecoare nouă aşa fel de vin", a adăugat protestatarul.

"Nu trebuie să căutăm acţiuni politice în acest protest. Conducerea Moscovei a ridicat standardele produselor care se vând pe piaţa Capitalei, iar moscoviţii s-au obişnuit ca tot ce consumă să fie de calitate. Dacă Moldova nu s-ar pricepe să facă vin, am mai putea sta la discuţii. Dar Moldova întotdeauna s-a putut lăuda cu buna calitate a vinurilor. Atunci de ce să ne trimită nouă acest vinuri!", a spus un alt membru al partidului "Rusia Unită", care a oferit şi o alternativă - vinul din Chile.

Cei trei afirmă că au decis să iasă în stradă din pur spirit civic, fiind o acţiune voluntară.

Experţi ruşi în domeniul comerţului susţin că blocarea intrării vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă chiar în momentul în care preşedintele interimar Mihai Ghimpu a emis decretul prin care a instituit ziua ocupaţiei sovietice este o formă de rezolvare a conflictului ce contravine normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/, la care Rusia vrea să adere până la sfârşitul acestui an.

Recent, şi primarul Moscovei Iuri Lujkov i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi să nu mai cumpere produse moldoveneşti, iar partidul de guvernare "Rusia Unită" a organizat joi şi vineri acţiuni prin care au chemat la boicotarea vinului moldovenesc.

Pesticidele descoperite de serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor în vinurile moldoveneşti nu sunt periculoase pentru sănătatea omului, a declarat, la începutul săptămânii, ministrul moldovean al agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, care a anunţat că sanitarii ruşi au depistat 0,32 miligrame de dibutilftalat la un litru de vin Muscat Zolotoe.


Potrivit ministrului, cantitatea de pesticide pe care o conţine un litru de vin ar fi letală pentru organismul uman doar în cazul în care cineva ar consuma 270 de tone de vin deodată.

Serviciul sanitar rus a introdus un control special pentru vinurile moldoveneşti, după ce ar fi descoperit câteva loturi de alcool de proastă calitate din Republica Moldova.

La începutul lunii aprilie, un lot de 47.000 de litri de vin moldovenesc în vrac a fost stopat pentru că nu corespundea standardelor impuse de ruşi. Ulterior, experţii moldoveni au constatat că vinul corespundea cerinţelor de calitate. La acea dată, politicieni de la Chişinău nu au exclus posibilitatea ca acţiunile Rospotrebnadzor să aibă la bază motive politice, cum ar fi refuzul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de a participa la manifestările de 9 mai de la Moscova.

De data aceasta, nemulţumirile Moscovei faţă de vinul moldovenesc au fost corelate cu decretul emis de Ghimpu, prin care acesta declară data de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice. AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus