Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.07.2010

Grupare internaţională bănuită de spălare de bani în valoare de peste un milion dolari

Colaboratorii Centrului, în comun cu serviciile similare din SUA, Irlanda şi România, au documentat şi reţinut un grup de persoane care au organizat o schemă infracţională de spălare a banilor la nivel internaţional, prin intermediul căreia au fost transferate mijloace băneşti sustrase în sumă totală de peste 500 mii USD.

Astfel în cadrul documentării s-a stabilit că, în urma organizării licitaţiilor frauduloase pe Internet, gruparea dobîndea ilicit bunurile altor persoane din regiunea SUA şi Irlanda, prin înşelăciune şi abuz de încredere.
Urmărind scopul criminal de a obţine mijloacele băneşti ale altor persoane, suspecţii foloseau paşapoarte contrafăcute pentru a deschide conturi bancare la diferite bănci din SUA.

Aceste conturi au fost deschise de către suspecţi pentru ca, în urma desfăşurării licitaţiilor frauduloase pe Internet, persoane de bună credinţă care au cîştigat licitaţiile în cauză, să vireze banii în contul indicat de către suspecţi pentru bunul licitat, pe care în realitate suspecţii nu îl deţineau.

Ulterior, în scopul voalării acţiunilor lor criminale, dorind să atribuie un aspect legal sursei şi provenienţei mijloacelor băneşti şi să asigure tăinuirea şi deghizarea informaţiei privind natura, originea, mişcarea şi apartenenţa acestor mijloace băneşti, provenite din săvîrşirea unei infracţiuni, membrii grupului au transferat aceste mijloace băneşti pe conturile bancare curente ale persoanelor fizice din R. Moldova, care au fost ridicaţi de către ultimii în numerar integral.

Astfel, la 09 iulie 2010, cu aportul conducerii şi angajaţilor unei instituţii bancare din Republica Moldova a fost posibilă efectuarea „livrării controlate" a mijloacelor băneşti în sumă de 24.750 USD primite pe contul curent de către unul dintre suspecţi şi reţinerea în flagrant a 5 membri ai grupării în momentul întîlnirii cu „curierul".

Urmare a documentării schemei date, Centrul a iniţiat un dosar penal în conformitate cu art. 243 CP al RM „spălarea banilor".
La momentul actual este desfăşurat un complex de măsuri procesual-penale în vederea acumulării materialului probatoriu pe dosar, informează un comunicat al CCCEC.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus