Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.07.2010

Deschiderea consulatelor româneşti la Bălţi şi Cahul a condus la majorarea numărului solicitanţilor de vize

Deschiderea a două consulate generale ale României în Republica Moldova, la Bălţi şi Cahul, a avut drept efect majorarea numărului solicitanţilor de vize, în schimb s-a redus numărul solicitărilor de permise de mic trafic la secţia consulară de la Chişinău.

În săptămâna 12-16 iulie, numărul solicitanţilor de vize a crescut cu peste 20% faţă de săptămâna trecută, de la 3.303 de solicitări, la aproape 4.100, arată datele prezentate vineri într-o conferinţă de presă la Ambasada României de la Chişinău. Aceleaşi date relevă că numărul solicitanţilor de vize la secţia consulară de la Chişinău nu a suferit modificări esenţiale - 3.303 în săptămâna 5-9 iulie, faţă de 3.169 în săptămâna curentă. La Bălţi au fost înregistrate 557 solicitări de vize, iar la Cahul - 360.

Şeful secţiei consulare de la Chişinău, Tiberiu Trifan, a remarcat un 'impact psihologic' al deschiderii celor două consulate. Odată cu deschiderea celor două consulate, situaţia în faţa secţiei de la Chişinău s-a detensionat, nu mai există cozi mari, fapt ce permite preluarea tuturor solicitărilor în aceeaşi zi, a menţionat el. 'Cozile interminabile' din faţa secţiei consulare de la Chişinău, după cum erau uneori numite, s-au terminat şi vom face ca această situaţie să fie perpetuată şi în contiunare', a spus Trifan.

El a explicat majorarea numărului solicitanţilor de vize prin aceea că unele persoane au aşteptat deschiderea celor două consulate, pentru a depune actele.

În acelaşi timp, diplomatul român a menţionat că începerea activităţii consulatelor generale de la Cahul şi Bălţi a avut un impact mai semnificativ asupra numărului de solicitanţi pentru permise de mic trafic la frontieră, care s-a redus cu circa jumătate faţă de media săptămânală din perioada anterioară, de la 700 solicitări, la 350 în săptămâna curentă. La Consulatul de la Cahul au fost înregistrate 185 de asemenea solicitări, iar la Bălţi - 121.

Consulatele româneşti de la Cahul şi Bălţi au fost inaugurate oficial vineri, 9 iulie, şi au început primirea cetăţenilor luni. AGERPRES.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus