Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-14/preshedintele-traian-basescu-a-reiterat-miercuri-sprijinul-rom-niei-pentru-aderarea-republicii-moldo-16745.html
Data: Jul 14, 2010 (17:26)

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, miercuri, sprijinul României pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar şi a Serbiei la UE şi NATO

Aflat într-o vizită oficială în Lituania, Traian Băsescu a menţionat, la finalul întrevederii avute cu omologul său, Dalia Grybauskaite, că o temă aparte a discuţiilor a fost cea legată de Republica Moldova şi sprijinul cerut Lituaniei pentru ca R. Moldova să devină un subiect în atenţia UE, "mergând în principal pe ideea că R. Moldova ar trebui să facă parte, din punct de vedere al integrării în Uniune, din pachetul de ţări din Balcanii de Vest".

Şeful statului român a adăugat, în conferinţa de presă comună susţinută la finalul întâlnirii cu omologul său, că în cadrul discuţiei a fost abordat şi subiectul Serbia, o ţară care doreşte să adere la Uniunea Europeană şi NATO.

"Aici România îşi menţine ferm punctul de vedere de a nu recunoaşte independenţa Kosovo, dar considerăm că nerecunoaşterea de către Serbia a independenţei Kosovo nu trebuie să fie un factor care să împiedice avansul Serbiei către integrare în structurile euroatlantice", a arătat şeful statului.

El a adăugat că în discuţiile cu preşedintele Lituaniei s-a făcut o analiză legată de criza economică, atât la nivel european, cât şi la nivelul fiecăreia dintre cele două ţări.

"Am constatat că ambele guverne au fost în situaţia de a lua măsuri impopulare de reducere a cheltuielilor cu salariile în sectorul bugetar şi de reducere a cheltuielilor sociale", a spus Traian Băsescu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Preşedintele a menţionat că au avut loc discuţii cu privire la priorităţile României, care vizează intrarea în zona Schengen.

"Nu în ultimul rând, de interes a fost subiectul legat de Summitul NATO de la Lisabona, vizând noul concept strategic al Alianţei", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului român efectuează, miercuri, o vizită oficială în Republica Lituania. AGERPRES